Gündem

Bilim Kurulu’ndan rahatlama için tarih geldi!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, rahatlama ile ilgili herkesin merak ettiği soruyu cevaplandırdı. Yapılan açıklamada aşılamanın planlandığı gibi gitmesi durumunda genel olarak rahatlamanın olabileceğini belirten Kara, bir sonraki kış mevsimi için ise şimdiden uyarılarını peş peşe sıraladı.

AŞILAMA BAŞARILI DEVAM EDERSE..

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları öğretim üyesi, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, ülkemizde aşılama çalışmalarının başarılı bir şekilde devam ettiğini belirterek, Türkiye’nin istediği aşıyı planladığı süre içerisinde getirebilmesi durumunda aşıların hızla uygulanacağı duyuruldu.

kapak-110834.jpg

MUTASYONLU VİRÜS ORANINA GÖRE DEĞİŞECEKTİR

Kara, açıklamasının devamında “Büyüklerimiz özellikle risk grubunda olanlar da aşıyı kabul ediyorlar ve aşıyı oluyorlar. Bu bizim açımızdan çok büyük bir avantaj. Bu, virüs dolaşımda olsa bile hastalık yapmasını ve hastaneye yatışları önleyecek. ‘3’üncü bir pik yaşanabilir mi’ veya ‘vakalarda tekrar bir yükselme olabilir mi’ bu hem bu şehirlerdeki mutasyonlu virüsün oranına bağlı olarak değişecektir” ifadesini kullandı.

asi-sirasini-kaybedene-45-gun-mazeret-suresi-4903932.jpg

“MART SONU VE NİSAN GİBİ”

Kara açıklamasının devamında ikinci doz aşının 7-10 gün sonra etkisini gösterebileceğini belirterek, rahatlama dönemi için şunları söyledi:

“Mutant virüsün daha kolay bulaşan virüs olduğunu düşündüğümüz zaman yani karşımızdakinin daha hızlı hareket edip, koşabildiği bir durumda bizim rakamımız da yüzde 60 değil, yüzde 75’e 80’e çıkması gerekecek. Planladığımız şekilde devam edebilirsek mart sonu, nisan gibi genel anlamda bir yüksek aşılamaya ulaşıp, toplum içerisinde kayıplarımızın azaldığı, hastane yükümüzün azaldığı bir dönemi görebiliriz. Yerli aşılarımızın da üretim zamanlarını değerlendirdiğimizde yaz aylarında genel bir rahatlamamız olabilir; ama bu virüsün mevsimsel özellik kazanma ihtimalini, diğer ülkelerde de var olacağını düşündüğümüzde önümüzdeki kış için tekrar bizim hazırlıklı olmamız gerektiği, belki o dönemde bir doz veya iki doz aşıyı özellikle riski olanların olması gerektiğini söylemek gerekecek”