Gündem

FBI ile Apple Arasındaki Savaş Kızıştı

Amerika Birleşik Devletleri ( ABD) Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile Dünya’nın en büyük teknoloji firması Apple arasındaki savaş çıkmaza girdi.

ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI teknoloji devi Apple’ın kullanıcı bilgilerine ulaşmak istiyor. Bunun için Apple’ın bir arka kapı açması gerekiyor. FBI Teröristlerin yakalanması ve güvenlik güçlerine teslim edilmesi için bu uygulamanın olmazsa olmaz olduğunu savunurken Apple buna karşı çıkıyor.

Apple’ın da kendisine göre gerekçeleri var. Teknoloji devine göre FBI’ya böyle bir kapı açılması demek yüz milyonlarca Apple kullanıcısının bilgilerine erişilmesine olanak sağlayacak. Apple bu nedenle Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI’ya böyle bir arka kapı açılmasına karşı çıkıyor.

Konu mahkemeye taşınmış durumda ve herkes çıkacak sonucu merakla beklemeye devam ediyor.

Bunun yanında konu hakkında bir açıklamada bulunan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Facebook’un terörizmle mücadele konusunda devletin yanında olduğunu belirtirken aynı zamanda teknoloji devi Apple’ın FBI’ya arka kapı açmasını desteklemediğini söyleyerek bir nevi Apple’ın kararına sempatiyle yaklaştığını ifade etti.

Öte yandan Microsoft’un kurucusu ve hala Dünya’nın en zengin adamı unvanını elinde bulunduran Bill Gattes ise, Apple’ın kararına karşı olduğunu vurguladı. Gattes’e göre bir bankadan bilgi istemekle bir teknoloji firmasından bilgi istemek arasında bir fark bulunmuyor.

Alınacak karar Amerika Birleşik Devletleri ve Dünya tarafından da merakla bekleniyor.

Konu hakkında vatandaşın nabzını tutan kamupersoneli. net muhabirlerinden Burak Balcı, Apple’ın kararını ve gelen tepkileri sokaktaki vatandaşa sordu. Kimi kişisel bilgilerin riske girmemesi için Apple’ın kararını olumlu karşılarken kimisi de teknoloji şirketlerinin devlete yardım etmesinin bir zorunluluk olduğunu dile getirdi. Bazıları ise Apple ile FBI’ın danışıklı dövüş yaptıklarını öne sürüyor ve mahkeme de Dünya’nın gözünü boyamak için yapılıyor. Gerçek olan Apple gibi büyük teknoloji şirketlerinin zaten FBI ile içli dışlı olduğunu yönünde… Taktir kamuoyunun…

Burak Balcı/ www.kamupersoneli.net