Politika

Canan Kaftancıoğlu, Bülent Arınç'ın kendi hakkındaki yorumlarına ne dedi?

Canan Kaftancıoğlu gazetecilere  yaptığı açıklamada , kişisel kariyer hedefi olmadığı için yanlışlarla uzlaşmayacağını ve klasik siyaset davranışlarını sergilemesi gerekmediğini kaydetti. Kayyım atamalarına karşı CHP’ye yöneltilen eleştiriler hakkında, Kılıçdaroğlu ve partinin tutumunun net olduğunu aktaran Kaftancıoğlu, “Bu haksızlığa, kayyım atamalarına tepkiyi toplumsallaştırma konusunda gayret sarf ettik” dedi

Hapse atılma ihtimali

“Hapse atılmam teferruat olur” diyen Kaftancıoğlu, Matrix filmindeki Trinity karakterine benzetilmesi hakkında, “Toplumun kahramanlar yaratmak zorunda bırakılmasına üzülüyorum. Kahraman yarattıkça normalden uzaklaşıyoruz. Üzgünüm ama uçamıyorum, uçan tekme atamıyorum. Aslında olağan koşullarda, olması gerekeni yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Kaftancıoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“13 Ocak 2018 tarihinde il başkanı seçildim. 15 Ocak’ta benim bu tweetlerimle ilgili birden bire soruşturma başlatıldı. Ama il başkanı adayı olacağımı açıkladığım hafta, yani 13 Ocak’tan bir hafta önce, bana ait olan veya olmayan tweetlerle ilgili bir karalama kampanyası zaten başlatılmıştı.Hem parti içinde bana muhalif olanlar hem de parti dışındaki bazı çevreler başlattı. Bu karalama kampanyasına rağmen 13 Ocak 2018 tarihinde seçildim ve iki gün sonra da soruşturma açıldı. Fakat tesadüfe bakın ki aynı gün Cumhurbaşkanı da avukatı aracılığıyla benden şikâyetçi oluyor ve bu da hızlı bir biçimde dosyaya dâhil ediliyor. Fakat bu soruşturma dosyası, 24 Haziran 2018’deki seçimlere kadar herhangi bir ekleme yapılmadan rafta tutuluyor.

Seçimlerden çok kısa süre önce, 22 Mayıs’ta soruşturma izni veriliyor ve ardından yine rafta bekletiliyor. İstanbul seçimleri iptal edildikten sonra, 22 Mayıs 2019’da iddianame oluşturuluyor. Biz o sırada 23 Haziran seçimlerine hazırlanıyorduk ve iddianameyi de basından duyduk. İddianame jet hızıyla, beş gün sonra kabul edildi ve 28 Haziran’a, yani İstanbul seçiminden bir hafta sonrasına ilk duruşma tarihi verildi. İlk duruşmadan bir gün önce, 27 Haziran’da Ekrem İmamoğlu mazbatayı almıştı. Yani ben mazbatadan sonra ilk duruşmaya gittim. Üçüncü ve son duruşma da 6 Eylül’deydi ve hapis kararı çıktı. Olayın özeti böyle.”

Canan Kaftancıoğlu, Bülent Arınç'ın kendi hakkındaki yorumlarına ne dedi?

Kaftancıoğlu : “Alıştıkları profilde olmadığı için hedef seçildim”

“İl başkanı seçilmemden sonraki ilk grup toplantısında, yani 16 Ocak 2018 salı günü Erdoğan, Meclis’te yaptığı konuşmanın tamamını bana ayırmıştı. Benim olan ve olmayan tweetleri, slayt gösterisi eşliğinde yorumlamıştı. Bu konuşmasını da “bedelini ödeyeceksiniz” şeklinde bitirmişti.

Daha ilk günlerde il başkanlığında başarılı olup olmayacağım öngörülemese de, geçmişten beri bir siyasi mücadelenin içinde olduğum ve bu mücadeleyi de inandığım gerçeklere göre yürüttüğüm biliniyordu. Ayrıca il başkanı seçildiğim gün yaptığım konuşmada İstanbul’u saraydan alıp halka vereceğimizi, “mış gibi” iş yapmayacağımızı, önce örgüt olacağımızı, yani iç disiplinimizi netleştirip programımızı, hedeflerimizi belirleyeceğimizi, sonra da halkla beraber yol alacağımızı söylemiştim. Seçildikten sonraki konuşmamda da “şimdi kol kola bu salondan AKP faşizmini yıkmak için çıkacağız” demiştim. Deneyimli siyasetçiler bu tür sözleri söyleyen kişinin kendi sözüne ne kadar inandığını ve bunu gerçekleştirmekte ne kadar kararlı olduğunu kestirirler. O bakımdan CHP içinden da dışından da bakıldığında, iktidarın alışageldiği bir siyasetçi profiline uymadığım ilk günden itibaren anlaşılmıştı. Hem bunların hem de bir kadın siyasetçi olmamın, bana yönelik saldırılarda belirleyici olduğunu düşünüyorum.”

Canan Kaftancıoğlu, Bülent Arınç'ın kendi hakkındaki yorumlarına ne dedi?

“Kariyer hedefim olmadığı için yanlışlarla uzlaşmam gerekmiyor”

“Siyaset bir uzlaşı sanatıdır ama bu uzlaşı belli başarılara ulaşmak için, belli ilkelerde olabilir. Ben bir şey olmak, birilerinin pozisyonunu korumak, bütünsel bir siyaset yerine parti içindeki birtakım yapılarla uzlaşmak gibi bir yaklaşım içinde olmadım. Benden duyulan en büyük rahatsızlık buydu. Benden rahatsızlık duyan arkadaşlara da hak veriyorum. Çünkü kişisel kariyer hedeflerim olmadığı için yanlışlarla uzlaşmam, klasik siyaset davranışları sergilemem gerekmiyor.”

“İktidarın benden çok rahatsız olduğunu biliyorum”

“İktidarın benden çok rahatsız olduğunu biliyorum. Partimiz içinde ise benden birilerinin rahatsızlığı varsa bunu ifade etmeleri gerekir. Fakat özellikle 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinden sonra, geçmişte bana muhalif olan veya kongrede benim karşımdaki adayı destekleyen birçok arkadaşımızın hak teslimi yaptığını, şu aralar yaşadığım -ki ben buna mağduriyet demiyorum-, saray vesayetinin sonuçları karşısında benimle dayanışma gösterdiğini söylemeliyim.”

Canan Kaftancıoğlu, Bülent Arınç'ın kendi hakkındaki yorumlarına ne dedi?

Kaftancıoğlu, Bülent Arınç’ın açıklamaları ilgili ne söyledi?

“Benim gördüğüm kadarıyla mahkeme heyeti yorum falan yapmadı. Onlar adına da üzülerek söylüyorum ki, mahkeme heyeti sarayın beklentilerini yerine getirmek zorunda hissetti. İlla saraydan bir direktif aldıklarını da söylemiyorum ama “eğer beklentileri karşılamazsam sistem beni dışlar” korkusunun, baskısının bu kararda belirleyici olduğunu düşünüyorum. Çünkü yazdıklarım, söylediklerim, yaptıklarım üzerinden suçlanabilmem, cezalandırılabilmem teknik ve teorik olarak mümkün değil. Bahse ve cezaya konu edilen, biri bana ait olmayan toplam 36 tweete insanlar fikren katılmayabilir. Ama insanlar fikirlerini söyleyebilirler ve herkes bu hakka sahiptir. Düşünce ve ifade hürriyetini kullandığı için şimdiye kadar sayısız insana verilen cezaların üstüne bir tane daha eklenmiştir ama bana verilen ceza sadece bana verilmiş değil. Ne mutlu bana ki kamuoyu, farklı düşünceye katılmamakla, onu eleştirmekle ona ceza vermek arasındaki farkı çok iyi görüyor. Fakat yargı, düşünceye veya kişiye göre suç bulmakta oldukça mahir.

Bülent Arınç, genel hukuk kurallarına, hukuk devleti normlarına bakıldığında, gayet hukuksal bir tespit yapmış. Dolayısıyla Arınç’ınkini şahsıma yapılmış bir destek, jest olarak görmüyorum. Hukuk kuralları neyi gerektiriyorsa onu söylemiş. Kendisini de bundan dolayı kutluyorum. Umarım her zaman hukuka, hakka sahip çıkılır ve bu memlekette yeniden hukukun üstünlüğü tesis edilir.”

Arınç, Kaftancıoğlu hakkında ne demişti?

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi ve eski Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında “Verilen kararın iyi ya da kötü olduğunu söylemekten uzağım. Kaftancıoğlu’nu sevmiyor olabiliriz. Seçimi kazandı bir kahraman haline getirdiler. Attığı mesajların hiçbirisine katılmıyorum. Ama ifade özgürlüğüne saygı duymalıyız, tahammül etmek zorundayız” ifadelerini kullandı