Öğretmen

Bir Milyon Fikir 20: Öğretmenlik Meslek Kanunu Olmalı, 24 Kasım’da İkramiye Ödenmelidir

MEB’in Bir Milyon Fikir kapsamında görüşlerimizde 20. konu başlığımız öğretmenlik meslek kanunu ve öğretmenlerin gelişimini destekleyen uygulamalardır.

Önerilerimiz aşağıdadır.

1- Öğretmen strateji belgesinin içeriğinde maddelere bağlı olarak öğretmenlik meslek kanunu çıkartılmalıdır. Yani öğretmenlik mesleğine yönelik algıyı iyileştirmek ve mesleğin statüsünü güçlendirilerek kariyer ve ödüllendirme sistemi getirilmelidir.

2- Bölgeler arası öğretmen ihtiyacı ve beklentilerine yönelik özel düzenlemeler yapılmalıdır.

3- Öğretmenler sadece sınıfta bulunmamalıdır, alanlarında başarılı öğretmenler gerekli eğitimin ardından “eğitici” unvanıyla toplumun tüm kesimlerine ulaşarak bilinçlendirme ve bilgilendirme yapmalıdır. Örneğin; merkeze en uzak bir köye bir eğiticinin gidip bütün köy halkına seminer vermesi, ardından da köy halkının beklentilerini, sıkıntılarını eğitimci gözüyle değerlendirip rapor halinde MEB’e sunmalıdır.

4- Öğretmenlik meslek kanununda kılık kıyafet serbestliği getirilmelidir öğretmene. Sendikaların sivil itaatsizlik eylemi devam ediyor. Öğretmenlerin kılık kıyafet sorununu çözmeliyiz.

5- Öğretmenler günü olan 24 Kasım’da her öğretmene 1 maaş tutarında ikramiye ödenmelidir. Eğitim-öğretimin başında ödenen kırtasiye ücreti ise kaldırılmalıdır.

6- Öğretmenlikte yüksek lisans teşvik edilmelidir. MEB, üniversitelerle işbirliği yaparak öğretmene uygun zaman ve ücretle yüksek lisans imkanı tanımalıdır. Yüksek lisans yapan veya ikinci, üçüncü üniversite bitiren öğretmen ödüllendirilmelidir.

7- Okullarda öz değerlendirme uygulamasının geliştirilerek devam etmesi olumlu olacaktır.

8- Öğretmen akademileri faaliyete geçmelidir. Her alanda ister yüz yüze ister uzaktan eğitimlere öğretmenler mutlaka katılmalıdır.

9- Öğretmen norm durumu belirli aralıklarla kamuoyuyla paylaşılmalı. Lisans ve lisansüstü kontenjanlar MEB’in talebine göre şekillenmelidir. Açıktan veya uzaktan eğitimde öğretmenlik alanları kapatılmalıdır. İkinci öğretimde öğretmenlik bölümlerine öğrenci alımları durdurulmalıdır.

Zeki Kara – Kamupersoneli.net / ÖZEL HABER

Bu yazıya ait tüm haklar Kamupersoneli.net’e aittir. “kamupersoneli.net” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.©

Bir Yorum

  1. Çocukların eğitimiyle ilgili işe yarıyacak bir öneri sunulmamış.

  2. öğretmen değilim ancak çok doğru bir tespit ve istek.ancak öğretmenlerde mesleğinin gereğini yapmalılar.öğretmenlerin çoğu aklı başında olmuyor ne öğreniyor çocuklar belli değil

  3. O zaman hemşireler günü hekimler günü eczacılar günü vs günlerdede ikramiye ödensin sadece ögretmenler çalışmıyor memurolarak

  4. 24 kasimda ikramiye istiyoruz ama kirtasiye ucreti kalkmasin ihtiyaclar sinif icin gerekiyor