Gündem

Milyonlarca Kişi Erken Emekli Olabilecek ( Kimler Yıpranma Hakkına Sahiptir?)

Milyonlarca çalışan için erken emeklilik müjdesi için çalışmalar devam ediyor. Erken emeklilik için 3600 gün olan çalışma şartı SGK tarafından esnetilecek.

2008 yılından önceki çalışma süreleri bilindiği gibi erken emeklilik için dikkate alınmıyordu. Yapılan çalışmalar sonucu 2008 yılından önceki çalışma süreleri de yıpranma hesabına katılacak. 2008’den önce var olan sistemde , yıpranma hakkıyla kazanılan sürenin tamamı yaş haddinden de indirilme yoluna gidiliyordu. 5 sene fiili hizmet süresi zammı alan kişilerin yaş haddinde 5 sene indirim yapılıyordu.5510 sayılı kanun 1 ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girmişti.

5 Yıl Yıpranma Hakkına Sahip Kişi Kaç Sene Erken Emekli Olabilir?

5 yıl yıpranma hakkına sahip vatandaşlar yaş haddinden en fazla 2.5 yıl indirim alabiliyor. 52 yaşında emekli olma hakkına sahip bir kişi 49.5 yaşına geldiğinde emekli olabiliyor.

Emniyet Teşkilatı, Milli İstihbarat Teşkilatı mensupları, itfaiyeci, su altında çalışanlar, gazeteciler, madenciler, demir çelik işçileri’yle beraber bir çok mesleğin yıpranma hakları bulunuyor.

Yıpranma hakkı sayesinde söz konusu mesleklerin mensupları erken emekli olma şansına sahip oluyor. Yıpranma süreleri emeklilik için gereken yaş haddinden düşülüyor. Yıpranma ile yaş haddinden indirim hakkına sahip olmak için çalışanın 3600 (10 YIL) çalışması gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) söz konusu 10 yıl şartını esnetiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu Çalışmalara Devam Ediyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) konu hakkında çalışmalara hız verdi. Kısa zaman içerisinde 3600 (10 yıl) çalışma şartının esnetileceği ve kısa zaman içerisinde söz konusu mesleklerde çalışan kişilere erken emeklilik hakkının verileceği söyleniyor.

Ankara | Kamupersoneli.net

Bir Yorum

  1. firin i̇şletmeci̇si̇ ve i̇şci̇leri̇ 20 yilda emekli̇ olmali en ağir yipranma meslek dalidir

  2. Kauçuk üretimi yapılan işlerin de ağır sanayii olarak kabul edilmelidir