DGS'ye Giren Binlerce Aday 0.5 Net Kuralının Kaldırılmasını Talep Ediyor!

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından 21 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleştirirken Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ham puan uygulaması kafaları karıştırdı.

2018 yılının Mayıs ayında DGS puan hesaplama kuralında yapılan düzenlemelere göre adayların puanlarının hesaplanması için sayısal ve sözel olarak her iki uygulamadan da en az 0.5 net yapılması gerektiği ifade edilmişti.

Diğer yandan bu uygulamaya 2018 yılı içerisinde düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) için de alınmış fakat sınava 25 gün kala Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından iptal edilmişti.

Adaylar yapılan düzenleme ile beraber sözelden bütün soruları yapmaları durumunda ve sayısaldan hiçbir soru yapmamaları halinde 0.5 net puan uygulaması yüzünden puanlarının hesaplanmayacağını ifade ederek sınavlarının geçersiz sayılacağını ifade ediyorlar.

DGS KILAVUZUNDA BELİRTİLMİŞTİ

Ancak DGS başvuru kılavuzunun 38 sayfalık maddeler halinde yayımlanması ve kılavuzun içerisinde 19. sayfada iki cümle halinde verilen ayrıntı adayların gözünden kaçtı.

DGS’de görevlendirilen yetkililerin sınav şartları ile alakalı olarak yapmış oldukları açıklamalarda ve ÖSYM’nin sınavın uygulanacağı tarihten önce yapılan tüm uyarılarında bu kurala yer verilmedi ve binlerce adayların mağduriyet yaşayacağı ortaya çıktı.

Bu konuyla alakalı olarak uzmanlar, kararın alınmasının arkasında 2017 DGS’de 60 bin adayın sıfır puan çekmesinin etkili olduğunu ifade ediyorlar. Mevcut puan uygulamasının sorunların çözümüne olmadığı, daha fazla öğrencinin mağduriyet anlamında geleceği ve daha fazla öğrencinin puanlarının sıfır olarak hesaplanacağına yol açacağını belirtiyorlar.

ADAYLAR TALEP EDİYORLAR

DGS’ye katılım sağlayan adaylar “DGS’de Ham Puan Uygulaması Kaldırılsın” başlıklı kampanya 15 bin civarında destek aldılar ve düzenlemeden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini ifade ediyorlar…

Kamupersoneli.net I ANKARA

Exit mobile version