Sözleşmeli Öğretmenlerin Eş Durumuna Dayalı Tayin Sorunu

M.E.B tarafından öğretmen istihdamında güçlük çekilen öğretmen açığı bulunan bölgelerde  öğretmenin uzun süre kalmasını sağlamak amacıyla  uygulamaya konulan sözleşmeli öğretmenlik uygulaması, sözleşmeli öğretmenlerin her geçen gün kamuoyuna  yansıyan çözülmesi  ivedilik  addedilen sorunlarıyla birlikte tartışılmaktadır.

Okullarımızda sözleşmeli ve kadrolu öğretmen şeklinde ortaya çıkan ikilem, kurum içi çalışma barışını bozucu etki yapmakta, bu durum öğretmenlerimizin verimliliğini düşürmektedir. Sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenlerin sahip olduğu özlük haklarına sahip olmadıklarından, mağduriyetler yaşanmakta , bu durum bir çok davaya neden olmaktadır.

M.E.B da sözleşmeli olarak çalışan  öğretmenlerin en önemli sorunu eş durumu tayini yapılmaması olarak bilinmektedir. Bakanlık özellikle Güney Doğuya atanan öğretmenlerin eş durumunu mazeret göstererek bölgeden ayrıldığını  belirtirken, zaman zaman deneyimli öğretmenlerin de bu bölgede çalışmasının özendirilmesini yönelik öneriler tartışılmakta birlikte, sözleşmeli öğretmenlerin sorunları çözüm beklemektedir.

Adeta çakılı öğretmenlik uygulaması olarak nitelendirebileceğimiz Sözleşmeli öğretmenler  atandıkları okulda 4 yıl çalıştıktan sonra kadroya geçiyor, ardından 2 yıl daha aynı okulda görev yaptıktan sonra tayin isteyebiliyorlar. Sözleşmeli öğretmenlerin 6 yıl boyunca,  aile bütünlüğünü bozarak eş ve çocuklarından ayrı kalmalarına neden olan, öğretmeni adeta eşi ile işi arasında tercihe zorlayan uygulamada, karşılaşılan sorunlarının çözülmesi için sözleşmeli öğretmenler M.E.B ‘na sesini  duyurmaya çalışmaktadırlar.

M.E.B da Prof. Dr. Ziya Selçuk’un gelmesiyle birlikte mevcut bütün sorunların çözümüne yönelik olumlu bir iklim oluşmuştur. Bu bağlamda bakanlık tarafından, karı koca öğretmen olmaları  durumunda ve sağlık mazeretine  dayalı olmak kaydıyla, yer değiştirme hakkı tanınan sözleşmeli öğretmenler,  atılan bu olumlu adımdan sonra okullarının açılmasına çok kısa bir zaman kalması nedeniyle M.E.B dan  eş özrü gibi tüm mazeretlerde aile birlikteliğini temelden sarsan, kısıtlamaların kaldırılarak tayin hakkı verilmesini beklemektedirler.

Eğitimci Yazar Rıza CEYLAN

Kamupersoneli.net – ÖZEL Haber

NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…”

Exit mobile version