Yüz Binlerce DGS Adayı Mağdur Olacak!

Önlisans mezunu adayların girdikleri ve her yıl düzenli olarak ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) bu yıl yüzbinlerce adayı ilgilendiren bir konuya ev sahipliği yaptı.

Mayıs 2018 tarihinde DGS puan hesaplama kuralında düzenleme yapıldı. Ayrıca buna göre adayların puanlarının hesaplanabilmesi adına sayısal ve sözel olarak her iki sınavdan en az 0.5 net yapması gerektiği belirtildi.

Ayrıca buna yakın bir uygulama 2018 Mayıs ayı içerisinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) için de alınmış fakat sınava 25 gün kala Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından iptal edildiği biliniyor.

Diğer yandan yapılan düzenleme ile beraber sözelden bütün soruları yapan bir adayın sayısalda 0.5 neti yok ise puanının hesaplanmayacağı belirtildi ve ayrıca bunun yanı sıra bu düzenlemenin sayısalda da sınava giren adaylar içinde geçerli olacağına yer verildi.

38 SAYFALIK KILAVUZDA 2 CÜMLE

DGS başvuru kılavuzunun 38 sayfalık Genel Bilgiler bölümünün 19. sayfasında iki cümle olarak belirtilen ayrıntı pek çok aday tarafından dikkat çekmedi.

DGS görevlilerinin sınav şartları ile alakalı olarak yaptıkları açıklamalarda ve ÖSYM’nin sınavdan bir gün önce Twitter üzerinden yaptığı hatırlatma metninde de bu kurala yer verilmediği görülürken ayrıntının yüz binlerce adayın mağduriyet yaşamasına sebep olacağı tartışılmaya başlandı.

Bu konuyla alakalı olarak uzmanlar, kararın alınmasının arkasında 2017 DGS’de 60 bin adayın sıfır puan çekmesinin etkili olduğunu ifade ediyorlar. Mevcut puan uygulamasının sorunların çözümüne olmadığı, daha fazla öğrencinin mağduriyet anlamında geleceği ve daha fazla öğrencinin puanlarının sıfır olarak hesaplanacağına yol açacağını belirtiyorlar.

TALEPTE BULUNUYORLAR

DGS’ye katılım sağlayan adaylar “DGS’de Ham Puan Uygulaması Kaldırılsın” başlıklı kampanya 10 bin destekçiye ulaştırdılar ve düzenlemenin kaldırılması talebinde bulunuyorlar.

Kamupersoneli.net I ANKARA

Exit mobile version