Akademik Personel

YÖK "Akademisyenleri İhraç Yetkisine" Karşı Çıktı!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu’nda OHAL sonrası düzenlemeleri barındıran yasa teklifinin kabul edilmesine Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) itiraz geldiği belirtildi.

Konuyla alakalı olarak Milliyet Gazetesi Bahar Atakan’ın haberine göre; yer alan detaylarda kamudan ihraçlar için üç yıl daha olanak sağladığı ifade edilen maddenin içerisinde akademik personeli kamudan çıkarma yetkisi verilen YÖK’ün komisyona metin gönderdiği belirtildi.

Ayrıca YÖK tarafından gönderilen metinlerde ise;

“YÖK’ün, öğretim elemanlarının kamu görevlerinden ihracında yetkili kılınması, ihraç kararlarının yerel ve uluslararası mahkemelerde savunulmasını zorlaştıracaktır” ifadeleri yer aldı.

Diğer yandan YÖK yetkilerin itirazı üzerine maddelerin Genel Kurul’da önergelerle beraber değiştirilmesinin gündeme taşındığı belirtildi. Ayrıca önergelerin hazırlanması durumunda Meclis tarafından YÖK’e bilgi verileceği ifade edildi.

Bu konuyla alakalı olarak Gazeteci Pervin Kaplan’ın kendi resmi web adresinde yayımlamış olduğu detaylarda; YÖK’ün komisyona göndermiş olduğu yazısı içerisinde akademisyenlerin ihraçları konusunda kendilerine yetki verilmesine karşı çıktığına yer verdi.

Ayrıca itirazların atama yetkisi bulunmayan kurumların ihraç yetkisinin olmayacağı gerekçesine dayanan YÖK’ün atama sürecini madde halinde kaleme alan Kaplan yazısı içerisinde şu ifadeleri kullandı;

– Üniversitelerimiz Anayasamızda ve kanunda zikredildiği gibi kamu tüzel kişiliğine sahip özerk kurumlardır.

– Bütün yurt sathına yayılmış olan üniversitelerimiz YÖK’e bağlı (taşra teşkilatı) değildir.

– Üniversitelerde ilan edilecek akademik kadroların sayıları ve ilan şartları üniversitelerce belirlenmektedir.

– Bu kadrolara başvuran adayları değerlendirecek jüri üyeleri de üniversitelerce belirlenmektedir.

– Atanacak personelin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması dahil FETÖ/PDY ve diğer terör örgütleriyle iltisaki ve irtibatının bulunup bulunmadığına ilişkin kanaat, devletin ilgili kurumlarıyla yapılan yazışmalar neticesinde üniversitelerce tespit edilmektedir.

– Üniversitece yaptırılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması neticesinde atamalar da YÖK tarafından değil rektör tarafından yapılmaktadır.

Kamupersoneli.net I ANKARA