Öğretmenlik mülakatlarında adayların KPSS puanları mı verilecek?

Sözleşmeli öğretmen atamalarındaki mülakatlar gündemdeki yerini koruyor. Sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde öğretmenlik mülakatlarında adayların KPSS puanı kadar mülakatta puan verileceği haberleri yapılıyor. Bu haberimizde gerçekleri yazacağız.

KPSS puanı kadar mülakat puanı verilmesi mevzuatta yok

MEB, mahkeme kararını uygulamak için sözleşmeli öğretmen atamalarıyla ilgili sözlü sınav konularında düzenleme yaptı. Aşağıda da görüldüğü üzere her başlık 20 puan üzerinde değerlendirilecektir. Adayın KPSS puanı kadar mülakat verileceğine dair mevzuatta düzenleme yoktur. Hatta +5/-5 diye bir sistem de mevzuatta yoktur.

MADDE 11 – (1) Sözlü sınav konuları ve ağırlıkları şunlardır:

a) Eğitim bilimleri ve genel kültür: %20,

b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü: %20,

c) İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti: %20,

ç) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı: %20,

d) Topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri: %20.”

Mülakatta amaç özel olarak birilerini seçmektir

Öğretmenlik mülakatında olsun veya başka personel alımlarında olsun mülakatın asıl amacı birilerini birileri özel olarak seçmek olduğu için başka adaylar da doğal olarak elenmektedir. Şöyle örnek verecek olursak; bir x branşından 10 kişi alınacaktır. 30 kişi mülakat için listelenir. Diyelim ki 9. ve 21. aday 60 puanın altında bırakılarak elendi. Geriye 28 kişi kaldı. 7-10-16-27-29. adaylara mülakatta yüksek puan verilir. Bu adaylar sıralamada diğer adayların önüne geçer. Kalan adaylara da KPSS puanlarına yakın puanlar verilir. Mülakatla atama olduğu için normal şartlarda atanamayacak olan 16-27-29. aday bu şekilde atanmış olur. Unutmayalım ki mülakatta yüksek puan almak sadece atanmayı sağlamıyor, iyi bir il ve okula da atanmayı sağlıyor.

Nitekim geçen yıl Temmuz’da yapılan 20 bin atamadan sonra Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ, 3 bin kişinin sıralaması değiştiğini söylemişti:  “Mülakatları kaldırmayacağız. En son 20 bin öğretmen atadık. İtirazlar çok azdı. Arkadaşlardan bilgi istedim. Kendi almış olduğu puanla bu mülakat nedeniyle 3 bin kişinin sıralaması değişmiş. Dolayısıyla da o 3 bin kişiyi gelecek dönemde mümkün olduğu kadar daha da azaltalım ki herkes bunu kabullenebilsin. Mülakatta bu zordur. Ama ilk yapılanda bu daha fazlaydı. Bu mülakatta daha az itiraz oldu. Önümüzdeki dönemde inşallah herkesin itiraz edemeyeceği bir sistemi ortaya koyacağız.”

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi; Öğretmen atamalarından sonra 20 bin kişi sevinecek ancak 40 bin aday üzülecektir.  Herkesi memnun edecek sistem mülakatın kaldırılması, güvenlik soruşturması ve KPSS puanına bağlı olarak atamaların yapılmasıydı. Mülakat olduğu sürece de mağduriyetler devam edecektir.

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kampersoneli.net – ÖZEL HABER

NOT: Yasal hakkımız saklı kalmak koşuluyla , Aktif link dahi verilse hiçbir ortamda kullanılamaz.

Exit mobile version