Ücretli Öğretmenlere Maaş Müjdesinde Geç Kalınmamalıdır

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde milletvekilleri ile Şubat ayı başında kahvaltıda bir araya gelmişti. Oradan ücretli öğretmenlerin maaşlarında düzenleme yapılacağı müjdesi verilmişti. Şu ana kadar yasal bir düzenleme için adım atılmadı ancak zam beklentisinde olan ücretli öğretmenlerin gözü, kulağı yapılacak yasal düzenlemededir. Bu haberimizde ücretli öğretmenlik konusunu tekrar gündeme taşıyacağız.

1 Ocak 2018’de yaptığımız haberde öğretmen istihdamı ve ücretli öğretmenlerin sıkıntılarını gündeme getirmiştik. (İlgili haberimizi için TIKLAYINIZ) Bu haberimizin ardından 1 Şubat 2018’de de Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’dan ücretli öğretmenlere müjde verilmişti. Ücretli öğretmenlerin temelde iki sorunu bulunmaktadır. Birincisi asgari ücretin altında bir ücretle çalıştırılması yani kazançların az olması, ikincisi özlük yönünden birtakım haklardan faydalanamamalarıdır.

Ücretli öğretmene aile ve çocuk yardımı verilmelidir. Kar tatilleri, milli bayramlar gibi durumlarda ödeme yapılmalıdır. Nöbet ücreti ödenmelidir. Yine rehberlik-hazırlama-planlama gibi ek ders ücretleri de ödenmelidir. Yani maddi olarak birtakım iyileştirmeler yapılmalıdır.

Bunun dışında ilerleyen dönemde MEB’in ücretli öğretmenlik sistemini tümüyle kaldırması, boş olan kontenjanlara kadrolu-sözleşmeli atama yerine taşeronun yerine gelen 4D statüde öğretmen alımları yapması faydalı olacaktır. Keşke tüm öğretmen açığı kapatılsa, keşke tüm öğretmenler kadrolu olsa ancak tayinler sebebiyle bazı bölge, şehirlerde sürekli öğretmen açığı oluşacaktır. Bunu önlemek için ücretli yerine 4D statüde öğretmen çalıştırmak daha avantajlı ve verimli olacaktır.

Özetle; MEB’in ücretli öğretmenleri memnun edecek düzenlemeleri bir an önce yapması olumlu olacaktır. Eğitim-öğretim bitmeden müjdenin hayata geçirilmesi önemlidir diye düşünüyoruz.

Exit mobile version