Öğretmen Performans Değerlendirmesi 2019 Seçimlerinden Sonraya Bırakılmalıdır

Öğretmeni Kimler Değerlendirecek? (Madde 18)

a) Görev yaptığı eğitim kurumu müdürü,

b) Görev yaptığı eğitim kurumundaki zümre öğretmenleri,

c) Görev yaptığı eğitim kurumundaki zümre öğretmenleri haricindeki öğretmenleri,

ç) Sorumlu olduğu öğrencilerin velileri,

d) Sorumlu olduğu öğrencileri

e) Kendisidir.

DEĞERLENDİRME: Bir önceki yıl okul müdürleri öğretmenlere performans puanı vermişti. O dönemde de çok fazla itirazlar olmuştu. Şimdi ise öğretmenleri birden çok kişinin değerlendirmesi öngörülüyor. Öncelikle şunu ifade edelim: Değerlendirici kim olursa olsun, objektif değerlendirmelerin yapılmayacağını söyleyebiliriz.

Öğrenci velisi, belki öğretmenin adını bile bilmiyordur, vereceği puan ne kadar gerçeği yansıtabilir ki? Öğrenciler ne kadar doğru puanlar verebilir? Zümre öğretmenleri arasında bir dostluk varsa, arkadaşlık varsa –nitekim öyle- birbirlerine neden düşük puan versinler?

Aynı şekilde diğer öğretmenler, derstekini durumunu görmedikleri meslektaşını nasıl değerlendirecek? Öğretmeni sadece okul müdürleri değerlendirmelidir, bunun dışında başka bir değerlendiricinin puanları çok da sağlıklı olmayacaktır.

Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri Sınavı (Madde 24)

(1) Öğretmenler, dört yılda bir “Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri” kapsamında sınava tabi tutulurlar.

(2) Sınav, Bakanlıkça sınava gireceklerin sayısı, altyapı imkanları ve benzerleri göz önünde bulundurularak her yıl düzenlenebilir.

(3) Sınav ile ilgili iş ve işlemler Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür.

(4) Sınav, ihtiyaç duyulması halinde coğrafi şartlar göz önünde bulundurularak birden fazla il için bir veya birden fazla merkezde gerçekleştirilebilir.

DEĞERLENDİRME: Öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini ölçen bir sınav yapılması düşünülebilir. Söz konusu sınav sonucu ve okul müdürünün değerlendirilmesiyle öğretmenin performans puanı ortaya çıkmalıdır.

Uzman öğretmenlik ve Başöğretmenlik için de belirli bir yıl çalışma şartına bağlı olarak MEB’in yazılı sınav yapması ve başarılı olanların uzman öğretmen ve Başöğretmen olması sağlanmalıdır. (Örnek: En az 15 yıl MEB’de hizmeti bulunan öğretmenler Uzman öğretmenlik, en az 20 yıl hizmeti bulunanlar ise Başöğretmenlik sınavına alınabilir.)

Özetle; Kamupersoneli.net olarak söz konusu düzenlemenin 2019 seçimlerinden sonraya bırakılması, 657 DMK değişiklikleriyle ele alınması, bu zamana kadar da taslağın detaylıca değerlendirilmesi faydalı olacağını düşünüyoruz.

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kampersoneli.net – ÖZEL HABER

NOT: Yasal hakkımız saklı kalmak koşuluyla , Aktif link dahi verilse hiçbir ortamda kullanılamaz.

Exit mobile version