MEB, Herkesi Memnun Edecek Bir Mülakat Sistemi Uygulayacak Mı?

Sözleşmeli öğretmen atamalarındaki mülakat tartışmaları sürüyor. Geçen seneki 20 bin öğretmen ataması sonrasında Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ, herkesin itiraz edemeyeceği bir sistemi ortaya koyacaklarını ifade etmişti ancak yayımlanan 20 bin atama ilanı kılavuzuyla geçen yılki kılavuz aynı kalmıştır. Bu haberimizde mülakatları değerlendireceğiz.

Bakan YILMAZ: Herkesin İtiraz Edemeyeceği Sistemi Koyacağız

Temmuz 2017’de 20 bin atama sonuçlarının ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ şu açıklamaları yapmıştı:  “Mülakatları kaldırmayacağız. En son 20 bin öğretmen atadık. İtirazlar çok azdı. Arkadaşlardan bilgi istedim. Kendi almış olduğu puanla bu mülakat nedeniyle 3 bin kişinin sıralaması değişmiş. Dolayısıyla da o 3 bin kişiyi gelecek dönemde mümkün olduğu kadar daha da azaltalım ki herkes bunu kabullenebilsin. Mülakatta bu zordur. Ama ilk yapılanda bu daha fazlaydı. Bu mülakatta daha az itiraz oldu. Önümüzdeki dönemde inşallah herkesin itiraz edemeyeceği bir sistemi ortaya koyacağız.”

Atamalar yine sözlü sınav üstünlüğüne göre yapılacak

2018 Şubat dönemi atama kılavuzu ve kontenjanları yayımlanmıştı. Kılavuza göre geçen yıl olduğu gibi yine sözlü sınav üstünlüğüne göre atamalar yapılacaktır. KPSS puan sıralamasına göre 3 katı kadar aday sözlü sınava alınıp atamalar ise sözlü sınav puanına göre olacaktır. MEB’in mülakat yönteminde değişiklik yapılacağı ifade ediliyordu ancak aradan aylar geçmesine rağmen düzenleme yapılmadı. Aynı yöntemle herkesin memnun olacağı bir sistemin nasıl uygulanacağı açıkçası merak edilmektedir. Maddeler halinde açıklayacak olursak bir değişiklik yapılmayacağı ortaya çıkmaktadır.

1- Mülakat sisteminden tamamen vazgeçilip KPSS puan üstünlüğüne göre atamalar yapılabilirdi ancak mülakat devam etmektedir.

2- Sadece sözlü sınav puanına göre atamalardan vazgeçilebilirdi ancak bu yapılmadı. (Aritmetik ortalama sistemi benimsenmedi)

3- Sözlü sınav dışında puanlamaya etki edecek başka unsurlar getirilebilirdi ancak bu da olmadı. (Staj puanı vb.)

4- Mülakat puanıyla ilgili düzenlemeler yapılabilirdi ancak bu da olmadı. ( başarılı-başarısız” diye ifadeler verilebilir veya +5/-5 gibi sabit bir puanlama)

5- Mülakatlara kamera sistemi getirilebilirdi ancak bu da gerçekleşmedi.

Özetle; Güvenlik soruşturmasında sıkıntı olmayanlara adayın KPSS puanı verilecek, +5/-5 uygulanacak gibi açıklamalar kılavuzda olmayan maddelerdir. Yani sözlü sınavda yine bazı adaylara daha yüksek puan verilebilecektir. Yasal olarak bir engel yoktur. Adaylar mülakata güvenmemektedir. 20 bin atamada en az 60 bin aday atama umuduyla aylarca bekleyecektir. Herkesi memnun edecek sistem mülakatın kaldırılmasıydı ancak yine olmadı, mülakatla yola devam ediyoruz. Mülakat olduğu sürece de mağduriyetler ortaya çıkacaktır.

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

NOT: Yasal hakkımız saklı kalmak koşuluyla , Aktif link dahi verilse hiçbir ortamda kullanılamaz.

Exit mobile version