97 Bin Ücretli Öğretmen Var, 5 Bini Kadroya Geçecek

Plan ve Bütçe Komisyonunda ücretli öğretmenlere kadro getiren düzenlemenin görüşmelerinde MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf BÜYÜK, düzenlemenin gerekçelerini ve MEB’de çalışan ücretli öğretmen sayısını açıkladı.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI YUSUF BÜYÜK – Sayın Başkan, kıymetli milletvekillerimiz; bundaki gerekçemiz bugüne kadar ücretli derse giren öğretmen arkadaşlarımızın tecrübelerinden istifade etmek. Bu yüzden de 540 günü dolduran sigorta primi ve bu yıl da 2017 -2018 eğitim öğretim yılında da fiilen derse giriyor olma şartıyla 5 bin sözleşmeli öğretmen alacağız. Bunların alanlarını ve miktarlarını daha sonra, bu geçtikten sonra ilan edeceğiz ve sözleşmeli olarak atayacağız. Bu öğretmen arkadaşlarımızı müracaatlarına göre de mülakata alacağız, daha önce atadığımız sözleşmeli öğretmenler gibi.

BAŞKAN – Sayın müsteşarım, herhâlde toplam 57 bin yaklaşık ek ders ücretli öğretmen var Milli Eğitimde hizmet veren. Biz bunu sadece 5 bine getiriyoruz değil mi?

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI YUSUF BÜYÜK – Evet. 97 bin şu anda bu yıl itibarıyla, 27 bin uzman ve usta öğretici, 70 bin de ücretli öğretmen istihdam ediyoruz 2017-2018 eğitim-öğretim yılında.

BAŞKAN – Peki burada, KPSS zorunluluğu var mı?

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI YUSUF BÜYÜK – Tabii doğrudur Sayın Başkanım, sözleşmeli öğretmen alır gibi bu arkadaşlarımızda da KPSS şartı var. KPSS taban puanını ilan ettikten sonra taban puanı tutturan arkadaşlarımız müracaat edecekler.

BAŞKAN – KPSS şartından vazgeçmiyorsunuz.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI YUSUF BÜYÜK – Tabii tabii, yok, vazgeçmiyoruz. 

BAŞKAN – Bu konuda çok arayan var.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI YUSUF BÜYÜK – İşte 2017-2018 kanunda ekledik, fiilen derse giriyor olma şartı var.

EJDER AÇIKKAPI (Elazığ) – Sayın Başkanım, Komisyonumuzun değerli üyeleri; şimdi burada tabii aslında çok güzel bir şey yapılıyor, ders ücreti karşılığı öğretmenlik yapan kardeşlerimize bir fırsat verilmiş oluyor. Ancak bize gelen tabii birçok şikâyet var; bunlardan biri, 540 günü doldurup da bu yıl görev alamayan kardeşlerimiz var. Bunlar farklı sebeplerle olabilir, askerde olabilir veya müracaat etmiş de çıkmamış olabilir. Şimdi, burada bu kardeşlerimizle ilgili bir muallak veya beklentileri var, talepleri var, bu konuda mağduriyetleri var. Burada imkân varsa, bu kardeşlerimize yardımcı olabilirsek tabii ki onlarında bu sıkıntıları çözmüş oluruz diye düşünüyorum.

MUSA ÇAM (İzmir) – Sayın Başkan, şunu sormak istiyorum çünkü Maliye Bakanımız da burada: Kasım ayında Millî Eğitim Bakanlığının bütçesini görüşürken yaklaşık 100 bin öğretmen açığı var, ihtiyaç var; bu yıl da 25 bin atama yapılacak denildi. Biz de Sayın Maliye Bakanına da sürekli dedik ki: “25 bin değil, 50 bin atama yapılsın.” Hazır Sayın Maliye Bakanımız da burada, bu tip sözleşmelilerle uğraşmaktansa 50 bin atama yapılsın; burada söylüyorum, bir kez daha Sayın Maliye Bakanımdan istirham ediyorum. 

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kampersoneli.net – ÖZEL HABER

NOT: Yasal hakkımız saklı kalmak koşuluyla , Aktif link dahi verilse hiçbir ortamda kullanılamaz.

Exit mobile version