Öğretmen

Diğer Fakülte Mezunları Sözleşmeli Öğretmen Olarak Atanabilecek Mi?

Plan ve Bütçe Komisyonunda ücretli öğretmenlerin kadro düzenlemesi görüşüldü. MEB Müsteşarı Yusuf TEKİN, söz konusu düzenlemede öğretmenlik şartı olduğunu ve öğretmenlik mezunu olmayanların bu düzenlemeden yararlanamayacağını açıkladı.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; Millî Eğitim Bakanlığında 100 bine yakın ücretli öğretmen var, bu insanların arasında yıllarca ücretli öğretmenlik yapan ve aynı işi yapan insanların üçte 1’i, dörtte 1’i aylık para kazanan insanlar bunlar; dolayısıyla bunlarla ilgili böyle bir düzenleme yapılması ve en azından bir kısmının sözleşmeli öğretmen yapılması yani iyi fakat 5 bin kişi çok az, 100 bin kişinin arasından 5 bin kişi seçeceksiniz. Nasıl seçeceksiniz? Tabi kurallar koyacaksınız, işte bazı şeylere kısıtlama getirmişsiniz. Bu durumda olan 97 bin kişi öyle mi? Bu şartları karşılayan, hepsi…

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI YUSUF BÜYÜK – Şu anda kasım ayı itibarıyla… MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – 540 günü karşılayan, hepsi…

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI YUSUF BÜYÜK – Hayır efendim, onun sayısını bilemeyiz biz.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Bilmiyoruz öyle mi?

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI YUSUF BÜYÜK – Tabii. Bu yıl ücretli giren var, geçen yıl giren var.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Yani, 5 bin kişiyi sevindirirken işte 95 bin kişide derin bir hayal kırıklığı, devlete küsme, bir sürü şeyler oluşturacaksınız. Niye bu kadar az? “Kadro problemleri” diyeceksiniz. Ama çocuklardan kıymetli daha ne olabilir? Yani, nereye para veriyorsunuz da öğretmene veremiyorsunuz? Sözleşmeli öğretmen alırken dünya kadar tartışma var mülakatlarınızda, sözlü sınavlarla ilgili dünya kadar tartışma var; bu tartışmaları hiç gündeme getirmiyoruz bile. Benzer tartışmaların burada yaşanacağı çok açık, çok net ama nasıl bir şeye dayanarak böyle bir şey getirdiniz? Yeni bir tartışmaya, kırgınlıklara, hayal kırıklıklarına sebebiyet verecek bir düzenleme diye düşünüyorum.

ZEKERİYA TEMİZEL (İzmir) – Sayın Başkan, atanacak bu 5 bin öğretmen yani şu anda sözleşmeli olarak ders veren öğretmen atanırken veya görevlendirilirken belirli bir ölçüye göre mi alındı? Yani KPSS sıralamasında zaten öğretmen olabiliyorlardı da o sıradan mı alındılar yoksa rastgele yerlerden alınıp daha sonradan bu şekilde ders verdikleri için böyle bir öncelik mi elde ettiler?

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MÜSTEŞARI DOÇ. DR. YUSUF TEKİN – Sayın Vekilim, ücretli öğretmenlik… İllerin açığına göre il millî eğitim müdürlüğü kendisine müracaat eden dört yıllık fakülte, öncelikle eğitim fakültesi mezunları, daha sora fen-edebiyat fakültesi, eğer bunlar da kâfi gelmezse diğer fakülte mezunlarından ücret karşılığı görevlendiriyor yıl içerisinde.

ZEKERİYA TEMİZEL (İzmir) – KPSS?

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MÜSTEŞARI DOÇ. DR. YUSUF TEKİN – Yok, ücretli öğretmenlikte KPSS yok.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Diğer fakülte mezunları, fen edebiyat mezunları bu maddeden yararlanacak mı?

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MÜSTEŞARI DOÇ. DR. YUSUF TEKİN – Efendim, burada, kanunda zaten var, öğretmenlik şartı… Daha önce aldığımız bütün eğitim fakülteleri, doğrudur. Diğer fakülteler, ziraat fakültesi şu bu yok efendim.

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kampersoneli.net – ÖZEL HABER

NOT: Yasal hakkımız saklı kalmak koşuluyla , Aktif link dahi verilse hiçbir ortamda kullanılamaz.

Bir Yorum

  1. 2 yılık çocuk gelisimcisiyim mezunularida başvurma bilirim

  2. Ziraat mezunu olup pedagojik formasyon alanlarda mı dahil değil mi

  3. Ziraat fakültesi mezunu olup pedagojik formasyon alanlar da mı dahil değil

  4. Ziiratci is bulsa öğretmenlik yaparım demez millet zaten işsiz bırakın bari ilk öğretimde öğretmenlik yapsın 800 bin taserona kadro verirken ıyide bu insanlara yok mok bla bla sandıkta görüşürüz müsteşar bey

  5. İşletme lisans yanı sıra pedagojik formasyonum var öğretmenlik yapamaz mıyım ? Ayrıca KPSS girsem atanma durumu ne olur ?

  6. 12 yıl ücretli sınıf öğretmeni olarak görev yaptım.Lisans mezunuyum.Pedagojik formasyonum var.Oldukça deneyim kazandım .Bu yıl başvurdum yine ana çıkmadı.Çok üzgünüm.Emeklerim boşunamı gidecek.

  7. 2000 gün meb den sigortam var15 yıllık ücretli öğretmenlik yaptım işletme mezunuyum 540 günü olan eğitim fakültesi mezunları kadroya alınıyorsa inşAllah bizleride mağdur etmezler

  8. lisans mezunları içinde devletin farklı kurumlarında kadro imkanı verilebilir ogretmenlik olması sartmi sayın cumhurbaskanimizdan isteğimiz bu 100 binlerce kişi kadroya alındı.

  9. fen edebiyat kimya bölümü mezunu olup formasyon alan müracat edebiliyor mu

  10. Yıllar önce işletme mezunlarını okullarda öğretmen müdür yaptınız bize sıra gelince olmuyo diyiyonuz acaba siz ne mezunusunuz 20 yıldır uğraşıyom DAYIM yok diye biyerlere giremiyom yazık zaten doğru adamları almazsınız herkese bunun hesabını soracam inşAllah