Öğretmen

Bakan YILMAZ: Ağustos’ta Yeni Atama Yapmayacağız

Türkiye Büyük Millet Meclisinin 62’nci Birleşiminde Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmeleri sırasında Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ, öğretmen atamalarına dair soruları cevaplandırdı. Bu haberimizde Sayın Bakanın açıklamalarını yayımlıyoruz.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) : Yine, bir başka, 400 bin öğretmen atanması talebi var. “Siz şu anda 25 bin öğretmen ataması yapıyorsunuz, 150 bin yapın…” 150 bin yapalım ama devletin ekonomisi var. Bu ekonominin içinde hâkim ihtiyacı var, polis ihtiyacı var, hemşire ihtiyacı var, sağlıkta ihtiyacı var. Dolayısıyla da devlet olarak planlama yaparken sadece bir alanda yapsak diğer alanlarda hizmet aksayacak. İstiyoruz ki sağlıkta da hizmet aksamasın, güvenlikte de hizmet aksamasın, adalette de hizmet aksamasın, eğitimde de hizmet aksamasın.

Peki, öğretmen ataması yapmıyoruz ama dersler boş mu geçiyor? Hayır. Ne yapıyoruz? Öyle veya böyle, ücretli öğretmenlerle biz bunları gideriyoruz. Sayı gittikçe azalmış durumda, inşallah önümüzdeki dönemlerde daha da azaltacağız. Yok, hep öyle sanılır ama bak, en çok kamu görevlisi alan benim. İşte, 20 bin-25 bin öğretmen alıyorum.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) – Bir başka, Sayın Balbay’ın sorusundaydı, görevden alınan veya ihraç edilen kimselerden… Biz Bakanlık olarak gerçekten en büyük hassasiyeti gösteriyoruz. Şu anda Bakanlığımız tarafından açığa alınmış yaklaşık 500 civarında -biraz aşağıda, biraz yukarıda- öğretmenimiz var. Arkadaşlarımıza “Lütfen bunları bir an önce tamamlayalım.” dedik. Tamamlıyoruz da birisi mahkemedeyken bir itirafta bulunuyor, mahkemedeyken “Ben vardım ama benim yanımda bu da vardı.” diyor, böyle durumlar…

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) – Ancak bunun dışında valilikler tarafından da -yani Bakanlığımız tarafından değil- açığa alınmış 3 bine yakın öğretmenimiz var; öğretmenler için söylüyorum. Dolayısıyla, İçişleri Bakanımızdan rica ettim: “Lütfen valiliklerimize talimat verelim bu öğretmenlerle ilgili, açıkta kalmasınlar. Yani ne düşünüyorlarsa, olabilir, kamudan ilişkinin kesilmesinin kamuya daha uygun olduğunu değerlendiriyorlarsa bunu bize bildirsinler, sürüncemede kalmasın. Yok, eğer ki bu kimselerin kamuda çalışması kamu hizmetinin görülmesinde bir sakıncası yoktur diye bir görüşe varırlarsa bize bildirsinler ki hem açıkta olan öğretmene ücret ödüyoruz, üçte 2’sini ödüyoruz maaşının hem de öğretmen olmadığı için yerine bir de ücretli öğretmen görevlendiriyoruz.” Dolayısıyla da biz mümkün olduğu kadar bir çalışma yaptık Bakanlık bünyesinde, inşallah valiliklerimizin çalışması da neticelendiğinde… Bunlar sonuçta bizim vatandaşımız, öyle veya böyle, ister suçlu ister suçsuz yine bizim vatandaşımız, hakkını hukukunu bizim korumamız gerekir diye düşünüyorum ama İçişleri Bakanlığıyla ortak çalışmamız gerekir diye de düşünüyorum.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) – Teşekkür ediyorum. Öncelikle Strateji Belgesi, gerçekten, uzun yılların bir çalışmasıydı, daha sonra Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanıp Resmî Gazete’de yayınlandı. Burada amaç şu: Doğru kimseleri öğretmen olarak almak. Aldığımız kimseleri hizmet içi eğitimle en üst seviyeye getirmek ve öğretmenin toplum içindeki algısını daha iyi hâle getirmek ki yani öğretmenlik mesleği daha çok talep edilsin diyerek üç ana ayak üzerine oturuyor ve bunun içerisinde öğretmen performans değerlendirmesi de var. Yine, eğitim fakültelerini de tabii sadece değil, hem öğretmenler seçecek… Geçen yıl Yükseköğretim Kurulumuz eskiden ilk 700 binin, ilk 800 binin içerisine girip de eğitim fakültelerini seçebilmek mümkünken bu yıl -geçen yıl başlattı, ilk uygulaması geçen yıldı- 240 binin arasına girenler ancak eğitim fakültelerini tercih edebilecek. Bu yıl da yine 240 bin barajıyla gideceğiz. Önümüzdeki döneme bakacağız ki burada daha iyileştirmeler varsa onu yapacağız.

Bir başka, eğitim fakülteleriyle öğrencilerin eğitim görürken okulla birlikte, öğrenciyle birlikte yani pratiğini artırmak için eğitim fakülteleriyle okulların iş birliğini artıracağız ve tabii, hizmet içi öğretmen akademisyenimiz de var, her bir öğretmen eğitim merkezimizi bir ihtisas alanına çevirerek öğretmenlerimizin hizmet içi eğitimle daha üst seviyeye çıkartalım.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) – Genel söz, hiçbir eğitimin kalitesi öğretmenin kalitesinden daha yüksek değildir. Öğretmenimizin kalitesini ne kadar artırırsak eğitimin kalitesi de o kadar artacaktır.

Yine, 20 bin öğretmen ataması içerisinde engelli öğretmen yok ancak en kısa zamanda ilave 500 bin öğretmenin de -Başbakanımız ifade etmişti- alımı için duyurusuna çıkacağız, çok kısa bir zaman içerisinde. “Ağustos ayında yeni bir atama yapacak mısınız?” Hayır, yeni bir atama yapmayacağız.

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

NOT: Yasal hakkımız saklı kalmak koşuluyla , Aktif link dahi verilse hiçbir ortamda kullanılamaz.

Bir Yorum

  1. hadi ya din k. ataması yeterlimi gelmedi,1 yıl icine diyanete 10 bin ,din k. atamasını 15 bin yaptınz?Biz neyiz bu nasıl bir adaletsiz atama.Diyanete atadklarnz din dersi versin.Atamaya ne gerek var.ücretli rezaletinede yaptm oldu diyecksnz.Bu haksızlgnızla sizi Allaha havale ediyorum.

  2. Böyle şey mi olur ya !! 2017 KPSS puanıyla sadece bi alım olmuş olacak ..ama geçen yillarda enaz iki alim olmuş ..bizim emeklerimiz Nolucak peki ssayın bakan ..sağlık meslek lisesi hic mi ggözünüzde yok …enaz bi 300 alım yaparsınız diye umuyorduk bizde !! Yazıklar olsun böyle sisteme !

  3. Sen kalk her sene en az 35 bin alım yap bu sene atama yok de,sırf seçimde oy almak için bütün alımları seçime sakla.peki bu sene sınava girenlerin günahı ne bi de kalkıp kendini haklı göstermek için olayı başka yönlere cekiyorsun ısmet yılmaz senden zerre memnun değiliz

  4. Üçretsiz Öğretmenlerin tam gün sigortaları yatmıyor ve düşük ücret veriliyor