Öğretmen

20 Bin Dışında Ek Öğretmen Ataması Olur Mu?

Öğretmen atamalarında kritik haftaya gireceğimizi ifade ettik ve hemen ardından beklenen 20 bin öğretmen atama ilanı geldi. Bu haberimizde 20 bin atama ilanıyla birlikte yaşanacak gelişmeleri soru-cevap şeklinde gerçekçi bir şekilde değerlendireceğiz. Öğretmen adaylarına bir anlamda tabloyu ortaya koymaya çalışacağız.

1- 2017 KPSS puanıyla 20 bin dışında atama ek atama yapılması mümkün müdür?

-20 bin atama takvimine göre 18 Mayıs’ta sözlü sınavlar tamamlanacak. Sonuçların ilanı, itiraz süresi, tercih süresi ve atamalar derken Temmuz sonunu bulacağız. 20 bin atama süreci tamamlanmadan yeni bir ilana çıkılması mümkün değildir. Ön başvuruların başlayacağı 2 Mart’ta kadar ilanda güncelleme yapılıp 20 bin atama kontenjanı arttırılmazsa 2017 KPSS puanıyla başka bir alım yapılması mümkün gözükmemektedir.

2- 20 bin atamadan sonra boş kalan kontenjanlara atama yapılır mı?

-Elbette. Kılavuzda bununla ilgili madde de var. Madde 12.3 (Atama şartlarının taşımadıklarının anlaşılması nedeniyle atamaları iptal edilenler ile süresi içinde göreve başlamayanların yerine sözlü sınav sonuçlarının kesinleştiği tarihten itibaren altı aylık süre içinde puan üstünlüğüne göre atama yapılabilecektir.) Yani Eylül’den sonra atama yapılabilir. Hatta Madde 9.6. (Tercihlerine atanamayan adaylardan “9.5.2.” seçeneğini işaretleyenler, ilan edilen kontenjanlardan boş kalan eğitim kurumlarına bilgisayar kurasıyla atanmak üzere değerlendirmeye alınacaktır.) istinaden de adaylardan tercih dahi alınmadan boş kalan kontenjanlar değerlendirilebilir.

3- Ücretli öğretmenlik ayrılan 5 bin kadro için ilana çıkılmadı, MEB atamadan vaz mı geçti?

-Hayır. Ücretli öğretmenlik yapmış olanlara kadro getiren düzenleme henüz yasalaşmadı. Bu yüzden 5 bin için ilana çıkılmadı. MEB, geri adım atmış olsaydı ilk atama ilanına 20 bin değil de 25 bin olarak çıkardı. Dolayısıyla düzenlemenin yasalaşması bekleniyor.  Hatta salı veya çarşamba günü komisyonda görüşülecek.

4- 2018 Eylül ayında öğretmen atama ilanına çıkılır mı?

-MEB, 2017 Eylül için 10 bin atama yapılacağını duyurmuştu ancak söz verilen atama gerçekleşmedi. Dolayısıyla 2017 puanıyla tek atama yapılmış oldu. 2018 KPSS ile birlikte tekrardan çift atama dönemine (Eylül-Şubat) dönülür mü şimdilik kestirmek zor. İlerleyen zamanlarda netlik kazanır.

5- Öğretmen atamalarında sözlü sınavla ilgili düzenleme yapılır mı?

-Şu ana kadar bir düzenleme yapılmadı. Yine sözlü sınav üstünlüğüne göre atamalar yapılacak. Geçti-Kaldı, +5/-5 gibi uygulamalar şu an için mevzuatta yoktur. Mevcut haliyle bunların komisyonlar için bağlayıcılığı yoktur. MEB, yeni bir düzenleme yapmazsa geçen seneki sistemde atamalar yine yapılacaktır.

6-2017 Şubat atamasına göre kontenjanı önemli ölçüde azalan veya artan alanlar var mıdır?

– Geçen yıl da 20 bin atama ilanı verilmişti, bu sene aynı sayıda ilana çıkıldı. Bazı alanlarda azalma göze çarparken bazı alanlarda da artma söz konusudur.

Branş/Alan

2017 Kontenjanı

2018 Kontenjanı

Biyoloji

287

68

Fizik

239

132

İlköğretim Matematik

1835

1453

Rehberlik

707

922

Sınıf Öğretmenliği

3570

3806

Sosyal Bilgiler

379

561

Türk Dili ve Edebiyatı

618

370

Türkçe

1140

1450

Kimya

226

157

Özel Eğitim

432

664

7- Öğretmen adaylarının atama mücadelesine kimler sahip çıktı?

-Görünen o ki öğretmen adaylarının gece gündüz mücadele etmeleri sonucu değiştirmedi. Demek ki sosyal medya etkinlikleri dikkat çekmemiş. Yaptığımız haberler ses getirmemiş. CİMER, BİMER, 147 mesajları önemli görülmemiş. Mitinglerde liderlerin danışmanlarına verilen mektuplar liderlere verilmemiş. Görüşme yapılan milletvekilleri atama konusuyla ilgilenmemiş. Muhalefet partilerinin ve sendikaları desteği sönük kalmış. Daha doğrusu da MEB, 20 bin dışında (5 bin ücretli düzenlemesi hariç) atama yapmak istememiştir. Kaldı ki 2017 Eylül atamasındaki söz verilen 10 bin atama da yapılmadı. Sonuç olarak öğretmen adaylarının bir atama mücadelesi daha beklentiye cevap verilmemesiyle noktalandı.

Özetle; Sabırla ve merakla beklenen 20 bin atama ilanına çıkıldı. Kontenjan bağlamında sevinen kadar üzülen de oldu. Mülakatta 3 katı içine girebilir miyim, mülakatı geçebilir miyim, atanabilir miyim diye hesap kitaplar şimdiden başladı. Belki şimdiden birileri referans aramaya da başlamıştır kim bilir? Potansiyel öğretmen adayı sayısı artmaya devam ediyor. Radikal bir çözüm bulunmazsa her atama döneminde ve sonrasında birileri üzülecektir ve üzülmeye devam edecektir. Öğretmen adaylarının çalışmalarını 24 saat süresince izleyen bir göz olarak onların mücadelelerini takdir ediyoruz ve beklentilerini de gayet mantıklı buluyoruz. 

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

NOT: Yasal hakkımız saklı kalmak koşuluyla , Aktif link dahi verilse hiçbir ortamda kullanılamaz.

Bir Yorum

  1. ek oluyor güvenlik soruşturmasını geçemeyenlerin ve görev yerine gitmeyenlerin yerine oluyor 2016 puanıyla bi önceki alımda oldu aralık ayında,mülakata girenlerin içinden puan sıralamasına göre meb ilana çıkmadan aldı

  2. Tek diyecegm kimse dikkate alınmıyor,yaptım oldu oluyor.Yazıklar olsun.

  3. Biyoloji bölümüne ayrılan kontenjan neden bu kadar düşürüldü

  4. Bu kadar tepkiden sonra hâlâ ücretli alınmında ısrar ediliyorsa pesss denir. Mart ayından itibaren ek on bini bekledik sabırla .NEDEN UNUTULUR verilen bi söz ve onların yerine neden haketmeyen birileri atanır??????? Çok merak ediyorum

  5. Buradan hükümete sesleniyorum,bedava memur atamalarını yaşadıgı güç zehirlenmesinin ve şımarıklılıgn bedelini sandıkta alacak.Bu kadar vurdumduymaz halktan kopmuş,şikayetleri kale almadan,bunca ah bunca emek verene küfreder gbi fütursuzca kararlar aldınz ya size söylenecek laf bulamıyrm.Elestirdiklerinizi coktan solladınz.