Potansiyel Öğretmen Adayları Kandırıldı

MEB, alan değişikliği yoluyla öğretmen atamasını sınırlı tutmuştu, sebebi de potansiyel öğretmen adaylarının mağdur edilmemesi olarak gösterildi. 2017 KPSS sonuçları Ağustos ayında açıklandığı halde henüz ilk atama yoluyla öğretmen ataması olmamıştır. Bu haberimizde öğretmen adaylarının mağduriyetini değerlendireceğiz. 

MEB: Potansiyel öğretmen adaylarını mağdur etmeyeceğiz

Milli Eğitim Bakanlığı, alan değişikliği yoluyla atamalar sırasında resmi bir açıklama yapmış ve kadroların niçin sınırlı tutulduğunu ifade etmiştir. MEB’in açıklaması şu şekildeydi: 

“Alan değişikliği, öğretmen ihtiyacı ve kamu yararı göz önünde bulundurularak sınırlı tutulmuştur. Şöyle ki Bakanlığımız kadrolarında görev yapan öğretmen sayısı 904 bin 679’a, norm kadroya göre öğretmen doluluk oranı ise ortalama yüzde 90’a ulaşmıştır. Bazı alanlarda doluluk oranı yüzde 100’ün üzerindedir. Atama bekleyen potansiyel öğretmen adayı sayısı 412 bin 15’tir. Halen eğitim fakültelerinde 267 bin 61, eğitim fakültesi dışında öğretmenliğe kaynak olan diğer yükseköğretim kurumlarında ise 433 bin 422 olmak üzere toplam 700 bin 483 öğrenci öğrenim görmektedir. Bu veriler göz önünde bulundurularak potansiyel öğretmen adaylarının mağdur edilmemeleri bakımından alan değişikliğinin sınırlı tutulması gerekli görülmüştür. Zira alan değişikliği yoluyla yapılacak atamalar potansiyel adayların atanabileceği kontenjanların daha da daralmasına ve hatta bazı alanlar bakımından atanma imkanlarının kalmamasına yol açacaktır.”

Öğretmen Adayları Kandırıldı

Sosyal medya üzerinden yoğun bir atama mücadelesi yürüten öğretmen adayları dün gece ne yazık ki kandırıldı. CNN Türk’te bir program sırasında öğretmen atamaları konuşulacağını dair bir tanıtım fotoğrafı internete servis edildi. 1,5 saat süren canlı yayın sırasında, öğretmen atamalarına dair hiçbir konuşma geçmedi. Programın reytingi arttı ama öğretmen adayları kandırıldı. Kamupersoneli.net olarak tanıtım fotoğrafını ilk gördüğümüzde şaşırmıştık aslında. Ulusal basından birilerinin ve siyasetçilerin konuyu sahiplendiğini düşündük. Tarihte olmayan bir şeydi bu. Program bitti ancak aslında şaşırmamıştık çünkü öncelik siyasetti her zaman. 

DEĞERLENDİRME: 14 Şubat 2018 tarihi itibariyle görüyoruz ki potansiyel öğretmen adayları mağdur edilmiştir. 2017 Eylül’de atamaların yapılmamasının yanı sıra 2018 Şubat ataması için sayının 20 binde kalması, ücretliden kadroya geçişler için de 5 bin kadro ayrılması potansiyel öğretmen adaylarını gerçekten mağdur edecektir.2018 KPSS’e hazırlanmaya başlayan öğretmen adayları 2017 puanıyla ilanın gecikmesinden endişe ediyorlar. Sınav geçerlilik süresinin 1 yıl olması, atama takviminin uzun olması, mülakatların olması, sözleşmeli öğretmenliğe geçiş gibi konular potansiyel öğretmen adaylarının hep aleyhine olmuştur. Son yıllarda maalesef potansiyel öğretmen adaylarının lehine bir gelişme yaşanmamıştır. 

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

NOT: Yasal hakkımız saklı kalmak koşuluyla , Aktif link dahi verilse hiçbir ortamda kullanılamaz.

Exit mobile version