5 Bin İlave Öğretmen Atamasını Nasıl Yorumlamalıyız?

Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ, Özel Okullar Derneği tarafından düzenlenen Eğitim Sempozyumunda soruları cevaplandırdı ve öğretmen atamalarıyla ilgili 5 bin ilave atama yapılacağını açıkladı. Bu haberimizde 5 bin ilave atamasını değerlendireceğiz.

20 Bin İlk Atama İlanı Şubat’ta: Bakan YILMAZ, 20 bin öğretmen atama ilanının hemen Şubat ayında verileceğini aktarırken ilanın çok yakında verileceğini ima etti.

5 Bin Ek Atama Ücretliler İçin: Bakan YILMAZ, 20 bin dışında 5 yıl ücretli öğretmenlik yapmış olanlara yönelik 5 bini geçmeyecek şekilde bir atama planlaması yaptıklarını ancak yasal düzenlemeden sonra ilanın verileceğini ifade etti.

Ücretlilere Niçin Sınavsız Kadro Verilecek? Bakan YILMAZ, üç katı kadar adayı mülakata çağırdıklarını ve bazı branşlardaki öğretmenlerin mülakat listesine giremediğini, 5 yıllık tecrübenin öğretmen adayının mülakata girmesini sağlayacağını ifade etti. Yani 5 yıl ücretli öğretmenlik yapan kişinin tecrübesinden faydalanmak istediklerini ifade ediyor.

DEĞERLENDİRME: Öğretmen adayları 20 bin üzerinde alım yapılması için mücadelelerini sürdürdü ancak sayı 20 binde kaldı Şubat için. Mülakatlar olduğu için yine nihai atamalar yaz aylarında yapılacaktır. Ücretli öğretmenlere yönelik de aynı dershane öğretmenlerinde olduğu gibi bir yöntem izlenecektir. Şubat’ta ilk atama için 20 bin ilanına çıkılacaktır. 5 bin ilan da ayrı verilecek olup yasal düzenleme yapıldıktan sonra ilan verilecektir. Yani ilk atamayla ücretlilerin ilanı farklı olacaktır. Daha sonra ise eğer 5 bin kadro dolmazsa ve 20 bin atamadan da boş kontenjanlar da eklenip 2017 KPSS puanıyla bir ek atama söz konusu olacaktır.

5 yıllık ücretli öğretmenlik yapanların tamamı elbette atanmayacaktır. Öğretmenlik mezunu olmayanlar var, mülakatta elenenler çıkacaktır. Sayın Bakanımız, 91,92,93 alanların mülakata girebildiğini 90 puan alanın bile mülakata giremediği örneğini verdi. Amaç eğer mülakata giremeyen 90 puanı atamaksa ilk atamaya daha fazla kontenjanla sorun çözülebilirdi. Yasal düzenleme çıktığı zaman KPSS puanı olmayacağı için belki de 5 yıllık şartı tutan 50-60 puan alan bir aday bile atanabilecektir. Dershane öğretmenlerin kadroya geçirilmesi ve şimdi de ücretli öğretmenlerin kadroya alınacak olmasının temel gerekçesi şudur diye düşünüyoruz: Normal şartlarda atanamayacak kişilerin birtakım talepleri siyaset kurumuna iletilmektedir. Siyaset kurumu da yani Hükümet talepleri değerlendirip beklentiye cevap vermek istemektedir. Nasıl ki taşerona kadro olayında sevinen kadar eleştiren de olmuştu. Ücretli öğretmenlerin kadroya geçirilecek olmasına da eleştiriler var ama yapacak bir şey yok. Yasal düzenlemeyi iktidar yapmaktadır. Bir düzenleme birilerinin lehine olurken başka birinin aleyhine olabilmektedir. Mülakat düzenlemesi de aynı şekilde birilerinin lehine olmuştur ancak bazıları da mülakat mağduru olabilmektedir. 

NOT: 5 bin ilave ek öğretmen ataması yapılacağı haberi ulusal basında yer alınca atama bekleyen öğretmenler grubundakiler adeta bayram etmişti. Unutmayalım 2017 Eylül’de söz verilen 10 bin atama halen beklemektedir. 2017 KPSS’ye giren adayların emeklerini de düşünerek ilave 10 bin atamanın da öğretmen adaylarına verilmesi olumlu olacaktır. Eminiz ki KPSS’den yüksek puan alıp da zor şartlarda yaşamını sürdüren öğretmen adaylarımız vardır, o atamaya sadece öğretmen adayının değil ailesinin de ihtiyacı vardır. Gecesini gündüzüne katıp üşüyerek, aç kalarak, uykusuz kalarak KPSS’ye çalışanların hayalleri vardır. Umudun ekmek olduğunu herkes biliyordur. Umudun ekmek olduğunu sadece fakirler bilmemelidir. 

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

KAMUPERSONELİ.NET – ÖZEL HABER

NOT: Aktif link dahi verilse hiçbir ortamda kullanılamaz.

Exit mobile version