Akademisyenler de 2 Yıl Zorunlu Göreve Tabi Olacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), doktora görenlere ilişkin yeni düzenlemeler hayata geçiriyor. YÖK tarafından yapılan çalışmalar kapsamında, seçkin üniversitelerde doktora görenlerin hekimler gibi mecburi hizmet yapması öngörülüyor. Söz konusu akademisyenler de yapılan çalışmaların ardından, 2 yıl Anadolu’da zorunlu görev yapacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yardımcı doçentlik unvanının kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapıldı. YÖK tarafından yapılan çalışmaların ardından devrim niteliğinde bir proje hayata geçirilecek. 

2 Yıl Zorunlu Görev 

Bu kapsamda büyükşehirlerdeki üniversitelerde görev yapan akademisyenlere tıpkı doktorlar gibi mecburi hizmet getirilecek. Ayrıca bu düzenlemeye göre, ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ ve Marmara gibi üniversitelerde doktorasını tamamlayan akademisyenlerin yüzde 80’i en az 2 yıla kadar Anadolu üniversitelerinde görev alacak. 

Belirlenen görev süresini tamamlayan akademisyenler doktorasını aldıkları üniversitelere geri dönebilecek.

YÖK tarafından hayata geçirilen yeni düzenleme, vakıf üniversitelerinde görevli personeli içerisine almıyor. Devlet üniversitelerinde bugün itibari ile görev alan akademisyen sayısı ise yaklaşık olarak 130 bini buluyor. Söz konusu düzenleme, ilgili üniversitedeki doktor ünvanlı akademisyenlerin yüzde 80’ini ilgilendiriyor. 

Rekabeti Arttırmak Hedefleniyor

Ayrıca, doktorasını verdiği üniversitede kalacak akademisyenler için ise bilimsel araştırma ve keşif şartı istenecek. Yapılan düzenlemede özellikle ODTÜ ve Boğaziçi gibi üniversitelerde öğretim üyesi olarak kalmaya devam etmek için üstün başarı şartı istenecek. İstenilen bu şartlar ile üniversitelerdeki rekabet ortamının artırılması hedefleniyor. 

YÖK tarafından hayata geçirilen düzenleme ile Anadolu ve Güneydoğu’daki üniversitelere atanacak akademisyenlerle de hem o ilin bölgesel gelişimine katkı sağlanması hem de bu öğretim üyelerinin birikimlerini Anadolu gençlerine aktarması hedefleniyor. 

Düzenlemeler Yasallaşacak

Sabah’dan Ceyda Karaaslan’ın haberine göre YÖK, söz konusu çalışmanın hayata geçirilmesi için iki alternatif üzerinde duruyor. Bu kapsamda yapılan düzenlemeler, ya Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ya da akademisyenlere sağlanacak yeni teşviklerle yasallaşması planlanıyor. 

Açıklama yapan YÖK yetkilileri, bu kapsamda üstün başarı gösteren bilim adamlarını bulunduğu üniversitelerden ayırmayacaklarını aktardı. Söz konusu kadronun yüzde 20’si için üstün başarı şartı aranacağını belirten YÖK yetkilileri, kalan yüzde 80 için başta araştırma üniversiteleri olmak üzere Anadolu ve Güneydoğu’da bir süre çalışma koşulu kalan yüzde 80 için başta araştırma üniversiteleri olmak üzere Anadolu ve Güneydoğu’da bir süre çalışma koşulunun isteneceğini aktardı. 

YÖK yetkilileri yapmış olduğu açıklamasında, görev süresini tamamlayanların yeniden kendi üniversitelerine dönebileceklerini aktararak, akademisyenlerin söz konusu üniversitelerde de görev yapması için birtakım özendirici düzenlemeler üzerinde çalışıldığını aktardı.

Kamupersoneli.net – ANKARA

Exit mobile version