Emniyet Personeli

AYM'den Yüz Binlerce Polisi İlgilendiren Karar

Cumhuriyet Halk Partisi tarafından polislerin ek gösterge hesaplamalarına ilişkin Anayasa Mahkemesine başvuru yapılmıştı. CHP başvurusunu polislerin maaşının 000 ek göstergeye göre hesaplanmasını öngören 6663 sayılı kanunun 9.maddesinin iptali istemiyle gerçekleştirmişti.

CHP tarafından AYM başvurusu dilekçesinde kır polisi olarak adlandırılan Jandarma ve deniz polisi olarak adlandırılan Sahil Güvenlikle aynı işi yapıyor olmasına rağmen, onların maaş ve emeklilik haklarının 3600 ek gösterge ile hesaplandığı ifade edildi. Ayrıca dilekçede bu kişilerin ek göstergelerinin 3600 olurken polislerin maaş ve emeklilik haklarının 3000 ek gösterge ile hesaplanmasının Anayasa’ya aykırı olduğu ifade edildi. 

Ayrıca CHP’nin Anayasa Mahkemesi başvuru dilekçesinde bu durumun Anayasa’nın Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hukuk devleti olduğu ile eşitlik ilkesine aykırı olduğu iddia edildi.

AYM’NİN KARARI YAYIMLANDI

Konu ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesinin kararı Resmi Gazete’nin 16 Ocak 2018 tarihli sayısında yayımlandı. Yayımlanan karara göre Anayasa Mahkemesi polis ile sahil güvenlik ve jandarma arasındaki maaş farkının eşitlik ilkesine aykırı olmadığına hükmetti. Anayasa Mahkemesinin kararında polis, jandarma ve sahil güvenlik personellerinin birbirinden farklı alanlarda çalıştıkları belirtildi. 

Bununla beraber söz konusu kararda jandarma ve sahil güvenliğin emniyet ve asayiş ile kamu düzenini sağlama görevlerinin yanı sıra seferberlik ve savaş hallerinde askeri görevleri bulunduğu da ifade edildi.

KARARA 4 ÜYE KARŞI ÇIKTI 11 ÜYE ONAYLADI 

Anayasa Mahkemesinin kararında polisin 3600 ek gösterge talebinin 11 oyla reddedildiği ifade edildi. Bu karara ise 4 Anayasa Mahkemesi üyesi karşı çıktı. Hürriyet’ten Aysel Alp’in aktardıklarına göre karara Serdar Özgüldür, Osman Alifeyyaz Paksüt, Recep Kömürcü ve Celal Mümtaz Akıncı tarafından karşı çıkıldı ve bu kişilerin karşıoy yazısı da paylaşıldı. Buna göre karşıoy yazısında “Anayasa tarafından koruma altına alınan, ücretin emeğe göre belirlenmesi ve ücrette adalet ilkeleri karşısında, hakkaniyete uygun düşmediği, bu nedenlerle kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu kanaatindeyiz.” ifadelerine yer verildi.

AİHM’YE GİDİLEBİLİR Mİ?

Emniyet-Sen Avukatı ve Basın Sözcüsü Emrah Aytekin konu ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesinin kararı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aytekin açıklamalarında Anayasa Mahkemesi kararının ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurulabileceği iddialarına yanıt verdi.

Konu ile ilgili olarak Emrah Aytekin açıklamalarında polisin, jandarmanın ve sahil güvenlik personellerinin aynı işi yaptığını ifade etti. Aytekin onların kır ve deniz polisleri ama emeklilik haklarında büyük farklılıkların olduğunu ifade ederek AYM, CHP’nin başvuru dilekçesindeki gibi talep doğrultusunda karar verseydi emekli polis maaşlarının hizmet yılına göre 500 TL ile 600 TL arasında artacağını ifade etti.

Bununla beraber Emrah Aytekin bu başvurunun anamuhalefet partisi tarafından yapıldığı için ve AYM de düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bulmadığı için kararın kesin olduğunu bu durumda AİHM’ye gidilemeyeceğini belirtti.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA

Bir Yorum