Öğretmen

2018’de Öğretmen İstihdamı Konusu Masaya Yatırılmalıdır

2 yıl önce ücretli öğretmenlerin asgari ücret bile alamadığını ifade etmiştik. O zaman asgari ücret 1300 TL idi. 2017 yılında asgari ücret 1404 TL olurken 2018’de de 1603 TL olacak. Dikkat edersiniz ücretli öğretmenin aldığı maaş, asgari ücretin bile çok gerisinde kalmaktadır. Umarız ki 2018 yılında öğretmen istihdamı konusu masaya yatırılır diyoruz ve 2 yıl önceki haberimizi küçük değişikliklerle tekrar yayımlıyoruz.

Eğitim ve Fen-Edebiyat Fakültelerinden mezun olan öğretmen adayları MEB’e sözleşmeli olarak atanamadıkları için vekil (ücretli) öğretmenlik yapmak durumunda kalmaktadır. Bu öğretmenler MEB’in okullarında kadrolu öğretmenler gibi derse girmektedir, yıllık plan hazırlamaktadırlar, nöbet tutmaktadırlar, e-okul’a not girmektedirler, toplantı ve kurullara katılmaktadırlar. Ücretli öğretmenler, atanmış öğretmenlerle aynı işi yapmaktadır. Tek farkları kadrolarının olmaması, özlük haklarının olmaması ve maaşlarının az olmasıdır.

Ücretli öğretmenler, devletin normal öğretmenleridir. Yani devletin okullarında mesai yapmaktadırlar. Aile kurmuş, çoluk çocuk sahibi olmuş, belli bir yaşa gelmiş ancak atanamamış ücretli öğretmenlerin özlük haklarında ve maaşlarında iyileştirmeler yapılması sosyal devlet açısından büyük önem taşımaktadır.

Ücretli Öğretmenlerin Sorunları Nelerdir?

1-Asgari ücrete yapılan zammın ardından ücretli öğretmenlerin aylık kazançları asgari ücretin gerisinde kalmıştır. Asgari ücretliler 2018’de 1603 TL alacakken ücretli öğretmenler de haftada 30 saat derse girse bile en fazla 1300 TL ücret alabilmektedir.

2-Ücretli öğretmenin aile ve çocuk yardımı yapılmamaktadır. Oysaki taşeron işçileri aile ve çocuk yardımı almaktadır.

3-30 saatin altında derslere giren ücretli öğretmenlerin sigortaları yarım veya eksik yatmaktadır.

4-Ücretli öğretmenler nöbet ücretinden yararlanamamaktadır.

5-Kar tatillerinde veya diğer tatillerde ücretli öğretmen maaş alamamaktadır.

6-Yarıyıl tatillerinde ve yaz tatillerinde yine maaş alamayan ücretli öğretmenler yıl içerisinde asgari ücretlilerden bile az para kazanmaktadır.

7-ÖSYM ve MEB’in merkezi sınavlarında ücretli öğretmenlerin görev alma hakları yoktur.

8-Yetiştirme ve destekleme kurslarında öğretmenler çift katı ücret alırken ücretli öğretmenler normal ek ders ücreti almaktadır.

9-Ücretli öğretmenin MEBBİS’te kayıtları yoktur ve öğretmen kimlik kartları da yoktur. Dolayısıyla öğretmenlerin yararlandığı haklardan faydalanma şansları da bulunmamaktadır.

10-Sevk ve rapor aldıklarında ek dersleri direkt olarak kesilmektedir. Onlar için ek ders demek normal maaş demektir. Dolayısıyla maaşı hemen kesilmektedir.

11- Ücretli öğretmenin mazeret izni hakları da yoktur. Herhangi bir izin durumunda yine hemen ek dersleri kesilmektedir.

12- Sınıf öğretmenliği veya sosyal kulüplerde görev alan ücretli öğretmenlere ayrıca bir ücret ödenmemektedir.

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi: Taşerona kadro için adım atılmışken öğretmen istihdamı konusunda MEB ve Maliye Bakanlığı ortak bir çalışma yaparak 2018 yılı içindeki atama sayısını arttırmalıdır. Ne kadar çok öğretmen atanırsa o kadar az ücretli öğretmenimiz olacaktır. 109 bin öğretmen açığından bahsedilmektedir. 2018 ve 2019 yıllarında öğretmen istihdamı konusunda adımların atılıp ÖSYS öğretmenlik alanlarının kontenjanların düşürülmesi olumlu olacaktır. Bir yandan “az mezun öz mezun” uygulaması başlatılması, diğer yandan da mevcut mezunlar için istihdam olanaklarının masaya yatırılması şarttır.

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / KAMUPERSONELİ.NET – ÖZEL HABER

(Haberin İzinsiz Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)

Bir Yorum

  1. ücretli öğretmenlik kaldırılsın mülakat kaldırılsın başka da birşey istemiyorum yeni yıldan

  2. Sayın editör, ben ve benim gibi Eğitim ve Fen-Edebiyatı Fakültelerinden mezun olmuş, bu işe emek harcamış tecrübeli / tecrübesiz ücretli öğretmenlerin sorun ve sıkıntılarına tercüman olduğunuz için çok teşekkür ederim. Mevcut durumu çok iyi analiz edip doğru tespitlerde bulunmuşsunuz. Sizden bir ricam var : 5 yıl ve üzeri tecrübeye sahip Eğitim ve Formasyon Sertifikasına sahip Fen-Edebiyat Fakültesi mezunu öğretmenleri için mülakata çağrılma haberlerinin ya da sözünün takipçisi olma durumu… Biz büyük bir umutla bu haberin gerçekleşmesini ve hatata geçirilmesini
    bekliyoruz.Tekrar teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

  3. Mezun olalı 10 yılı geçmiş öğretmenlerin ataması sınavsız olsun

  4. Peki bu rehabilitasyon merkezlerinde çalışan senelerini engelli çocuklarımıza vermiş düşük ücretle çalışan hiç bir garantisi olmayan öğretmenler ne olacak. Dersane öğretmenleri kadroya alındı peki bizim durum ne olacak. Bize yazık değil mi? Bizim adımız hiç anilmiyor. Özelde zor şartlar altında var olmaya çalışıyoruz. Ben senelerini verdim bu işe ve hiç bir garantimiz yok. Yardımcı olunuz lütfen.

  5. bazı arkadaşlar ücretli öğretmenlik kaldırılsın, diyor ama kaldırılınca yıllarca ücretli öğretmenlik yapan arkadaşlar ne yapacak onunla ilgili görüş belirtmemişler. ücretli öğretmenler kadroya alınacaksa kaldırılsın tabi.