Öğretmen

Öğretmen Atamasına Bir Çözüm Bulunmalıdır

2018 yılı bütçe görüşmeleri sürürken MEB’in bütçesi de mecliste kabul edildi. Öğretmen atamalarına dair muhalefet milletvekillerinden çeşitli talepler geldi. Bu haberimizde yapılan açıklamaları aktaracağız ve değerlendirme yapacağız.

MUSTAFA AKAYDIN (Antalya Milletvekili): Çocuk işçi sayımız 700 bini geçmiş değerli arkadaşlar. 40 bin sözleşmeli, 63 bin ücretli öğretmenimiz var sosyal güvenceden ve yeterli ücretten mahrum. 438 bin öğretmen atama bekliyor. Eğitim fakültelerinde ise şu anda 650 bin öğretmen adayı var. Yani bunların da mezun olduğunu düşündüğünüzde devletten iş bekleyen 1 milyonu geçkin öğretmen piyasamız mevcut olacak ve Millî Eğitim Bakanlığının bütçe konuşmalarındaki bana bugün verdiği cevaba göre de 109 bin öğretmen açığımız var şu anda Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde.

CEYHUN İRGİL (Bursa Antalya Milletvekili ): Bakanlığın -çeşitli defalar Sayın Bakanın da ifade ettiği bilgilere göre- 100 binden fazla öğretmen açığı var. Cumhurbaşkanı dâhil, Hükûmet tarafından 2017’de ek atama sözü verilmişti ama gereği yapılmadı, bunun nedenini soruyoruz. 2018’de 20 bin atama yapılacağı söyleniyor ama bu yetmez, bu açıkla bu niteliği artırabilmek için en az 50 bin öğretmen ataması yapılması gerekir.

METİN LÜTFİ BAYDAR (Aydın Antalya Milletvekili): Bugün itibarıyla okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde toplam 109 bin öğretmen açığımız var. Bu açığın önemli bir kısmı düşük maaşla çalıştırılan ücretli öğretmenlerimizle kapatılmaya çalışılıyor. Ekonomi Bakanı çıkıyor “Ekonomimiz coşuyor.” diyor, “Yüzde 11,1 büyümeyle rekor kırdık.” diyor ama atanmayı bekleyen öğretmenlerimizin ataması yapılmıyor, yerine düşük ücretli öğretmen çalıştırılıyor.

ZÜHAL TOPCU (Ankara Antalya Milletvekili): Ücretli öğretmenliğe gelince de madem ücretli öğretmenlik hâlâ uygulanıyor, onların da ne yapılması lazım, ataması gerekiyor, o öğretmenlerin de atamasının yapılması lazım. Ona göre yeni bir programla, öğretmenlik sisteminin, Millî Eğitim Bakanlığındaki öğretmen sayılarının, istihdamının yeni bir planlama çerçevesinde tekrar işletilmesi gerekmektedir.

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi: Öğretmen adayları gece gündüz demeden mücadelelerini sürdürüyor. Sözleşmeli öğretmenlik getirildi, mülakat getirildi, dershane öğretmenleri sınavsız öğretmen yapıldı, FETÖ soruşturması kapsamında on binlerce öğretmen ihraç edildi. Eylül döneminde 10 bin atama sözü verildi ancak yapılmadı. 2017 KPSS Temmuz’da yapıldı ancak 2017 puanıyla henüz öğretmen alımı olmadı. Ücretli öğretmenlik devam etmektedir, 5 yıl görev yapanlara kadro şansı verileceği açıklandı. 100 bin civarında öğretmen açığı var, 400 bin mezun var.  Şubat 2018’de 20 bin öğretmen ilanına çıkılacağı açıklandı oysaki geçmiş dönemlerde bir KPSS puanıyla 40-50 bin öğretmen atanırdı. Buraya kadar son iki yılda yaşananları özetlemiş olduk. MEB’in sadece 2018 değil önümüzdeki 3-4 yılı da planlaması faydalı olacaktır. Bu vesileyle önerilerimizi maddeler halinde sıralamak istiyoruz:

1- 2017 Eylül için söz verilen 10 bin atama gerçekleştirilmelidir.

2- 2018 için açıklanan 20 bin atama sayısı arttırılmalıdır.

3-  Önümüzdeki 3-4 yılın atama planlaması yapılmalıdır.

4- Emeklilik, ölüm, nakil vb. durumlarda boşalan kadrolara bütçe sınırlaması olmadan öğretmen ataması yapılmalıdır.

5- Öğretmen atamaları yılda 2 defa yapılmalıdır. Boş kalan kadrolar için de ek atama yapılmalıdır.

6- Mezunlar ve okuyan öğrenciler için farklı istihdam yöntemleri düşünülmelidir.

7- Belediyelerin kurslarda çalıştırdığı öğretmenleri de MEB sözleşmeli olarak atamalıdır.  

8- Öğretmenlik bölümlerinin ÖSYS kontenjanları düşürülmelidir. “Az mezun öz mezun” uygulamasına geçilmelidir.

9- Öğretmenlik bölümleri tek fakültede olmalıdır, sadece belli şehirlerde öğretmenlik bölümleri açılmalıdır.

KAMUPERSONELİ.NET / ÖZEL HABER

(Haberin İzinsiz Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)

Bir Yorum

  1. Madem bu kadar mezun var. Fen edebiyat fak. Kapatilmali sadece egitim kalmali. Egitim fakulteleri de belli bir doneme kadar kapatilmali eldeki kisiler mulakatsiz sinavlar fecetek istihdam edilmeli yazik gunahtir bu kadar kisi napsin referansiz atama istiyoruz.kismen cogu fakulte kapatilmali

  2. Desteginizden dolayı tesekur ederiz atanmak kendi mesleğimizi yapmak istiyoruz 109 bin açığa 20 bini kabul etmiyor uz

  3. Üniversitelerde okutulanlar atanmali sonra fakültelere öğrenci alinmali.en güzel ve adil olani budur.fakültelere de alacaksa az almali.

  4. ücretli öğretmenliğe son verilmeli bu şekilde eğitimde kaliteden söz edilemez