Ales

16 ALES Sınavının Soruları FETÖ Tarafından Çalınmış

Gün geçmiyor ki FETÖ soru hırsızlığına bir yenisi daha eklenmesin. FETÖ tarafından 2005 yılı ile 2013 yılı arasında ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ALES’in tüm sorularının çalındığı ortaya çıktı. Bu kapsamda savcılık 20 bin şüpheli için harekete geçti.

FETÖ’nün soru hırsızlığı soruşturmaları devam ediyor. Bu soruşturmalarda ALES’e kadar uzandı. Buna göre savcılık tarafından 2005 – 2013 yılları arasında sınava giren 20 bin akademisyen inceleme altına alındı. Bunun yanı sıra ÖSYM’den de bir girişimde bulunuldu. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi aralarında doçentlerin de bulunduğu bu kişileri eşdeğer sınavlara almaya başladı.

2005 – 2013 yılları arasında ÖSYM tarafından gerçekleştirilen tüm ALES sorularının FETÖ tarafından çalındığı tespit edildi. Şaibeli olan bu sınavlardan aldıkları puanlarla akademik kadroya yerleşen 20 bin şüpheli için savcılık inceleme başlattı. ÖSYM tarafından ‘yardımcı doçent’ ve ‘doçent’ unvanlı akademisyenlerin de aralarında bulunduğu bazı şüphelileri dil sınavından ‘eşdeğer’ sınava alındı.

16 SINAV HAKKINDA SORUŞTURMA

FETÖ’nün soru hırsızlıklarına ilişkin soruşturmaların en önemli ayaklarından biri de ALES’tir. ALES hakkında savcılık düğmeye bastı. 2005 ile 2013 yılları arasında toplam 16 sınav gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen 16 sınav incelemeye alındı. Yapılan incelemeler kapsamında 16 sınava ait tüm soruların FETÖ tarafından sınavdan önce ele geçirilerek örgüt mensuplarına dağıtıldığı ifade edildi.

20 BİN AKADEMİSYEN ŞÜPHELİ

Savcılık tarafından yapılan incelemede 2005 ile 2013 yılları arasında çalınan sorularla sınava katılıp ve daha sonra akademik kadroya 27 bin kişinin yerleştiği belirlendi. Ayrıca bu kişilerin yaklaşık 20 bin kadarının durumlarının şüpheli olduğu ifade edildi. Şüphelilerin FETÖ ile olan bağlantıları da ortaya konuldu. Tüm bunların yanı sıra şüphelilerin girmiş oldukları tüm sınavlar ve bu sınavlarda aldıkları puanlar mercek altında.

EŞDEĞER SINAVDA ŞÜPHELİLER ORTAYA ÇIKTI

2004-2014 yılları arasında yapılan sınavlardan yüksek puan alarak devlete kurumlarına yerleşen kişileri incelemeye alan ÖSYM, ALES şüphelilerini ‘eşdeğer’ sınavla araştırıyor. Yenişafak’tan Osman Özgan’ın aktardıklarına göre  ALES’e giren adayların yabancı dil sınavından da geçer not alması sonucu akademik kadroya yerleştirmeleri yapılıyor. Buna göre ÖSYM de sınavlar hakkında “çalıştım ve yaptım” savunmasını yapan şüpheli akademisyenleri eşdeğer sınava aldı. Eşdeğer sınav Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı ve Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı şeklinde gerçekleştirildi. Bu sınavlarda şüphelilerin döküldüğü hatta hiç bilmedikleri dilden yüksek puan alan akademisyenlerin olduğu da tespit edildi. 

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA