Öğretmene Şiddet Yüzde 45,4'e Yükseldi

Öğretmene şiddet 1 yılda yüzde 41,42’ten yüzde 45,4’r yükseldi.

Son zamanlarda sıkça karşılaştığımız durumlardan bir tanesi de öğretmene şiddet. Öğretmenler, öğrencileri veya veliler tarafından şiddete maruz kalıyor. Öğretmenlere şiddet son bir yıl içerisinde yüzde 41,4 oranından yüzde 45,4’e yükseldi. Şiddete uğrayan öğretmenlerin yüzde 87’si ise şikayetçi olmadı.

Yüzde 67,4’ü Sözlü Şiddet

TÜRK Eğitim-Sen tarafından yapılan anket verilerine göre, bu yıl öğretmenlerin yüzde 67.4’ü sözlü şiddete, yüzde 19.6’sı fiziksel şiddete, yüzde 12.9’u psikolojik şiddete ve yüzde 0.1’i de cinsel şiddet uygulandı.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un yapmış oluğu açıklamada, öğretmene şiddet konusunda mevzuatın yetersiz olduğunu kaydetti.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ilk dersin öğretmene şiddet konusunun olduğunu belirterek, sendika ayrımı yapmaksızın bugünün ilk ders saatinde okul bahçelerinde ortak bildiri okuyacak öğretmenlerin başta öğretmene şiddet olmak üzere şiddetin her türlüsünü kınayacaklarını aktardı.

İş Bırakma Eylemine Gidilecek

İsmail Konuk yapmış olduğu açıklamasında, öğretmenlerin başına bir iş gelmesinden korktuğu için verimli çalışamadıklarını ile getirdi. Öğretmenlerle birlikte toplumun geleceğini kaybettiğimizi belirten Koncuk, gösterdikleri tepkiler yerine ulaşmazsa, iş bırakma eylemlerine gidileceğini kaydetti.

Türk Eğitim-Sen tarafından gerçekleştirilen anketin verilerine göre, öğretmenlerin yüzde 87.’si şiddete maruz kaldığı halde şikayetçi olmadı. Şiddete maruz kalan öğretmenlerin, şikayetçi olmak istememelerindeki neden ise şiddetin tekrar yaşanması korkusu ve öğrencilerinin sicilinin bozulması kaygısı olduğu belirtildi. 

Güvenlik Yetersiz

Bu durumla ilgili öğretmenler de okul güvenliklerinin yetersiz olduğunu belirtti. Ayrıca, öğretmenlerin yüzde 58.8’i, okul güvenliğinin öğretmenler tarafından sağlandığını ifade etti.

Öğretmenlerin yüzde 64,9’u okul giriş çıkışlarda yeterli güvenliğin sağlanmadığını belirtirken, okul dışından öğrenci ya da öğrenci olmayan kişilerin okula rahatça girebildiğini kaydetti.

Öğretmenlerin Tanık Olduğu Olaylar

Yapılan ankette öğretmenlere okul çevresinde tanık oldukları olaylar da soruldu. Öğretmenlerin yüzde 53.3’ü sigara, yüzde 12.8’i hem sigara hem uyuşturucu madde, yüzde 9.5’i uyuşturucu/ uyarıcı madde, yüzde 8.7’si hem sigara hem alkol, yüzde 3.9’u hem alkol hem uyuşturucu/uyarıcı madde, yüzde 1.1’i alkol kullanımı, yüzde 10.7’si ise hepsine tanık olduğunu aktardı.

Yapılan ankete katılan öğretmenlerden yüzde 96,1’i, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlere yönelik şiddet konusunda yeterli önlemi almadığını kaydetti.

Kamupersoneli.net – ANKARA

Exit mobile version