MEB Öğretmen Mesleği Genel Yeterliliklerine Yönelik Duyuru Yayımladı!

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden 9 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete´de Öğretmen Strateji Belgesi’nin yayımlandığını hatırlatıldı.

Bu belge kapsamında “Öğretmen Yeterliklerinin İhtiyaçlar Doğrultusunda Güncellenmesi” eylemine bağlı olarak “Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterliklerinin güncelleme çalışmalarının tamamlandığı aktarıldı ve söz konusu eylemin yürürlüğe girdiği duyuruldu. 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDAN YAZILI AÇIKLAMA

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan duyuruda yer alan “Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterliklerine” ilişkin yazılı açıklamada, Öğretmenlik mesleği genel yeterliliklerinin öğretmen yetiştirme ve geliştirme sürecinde bulunanlara referans olmasının amaçlandığı bildirildi. Öğretmenlik mesleğinin geliştirilmesi için hazırlanan bu yeterliliklerin öğretmenler adına rehber niteliği taşıdığı belirtildi. 

Bu yeterliliklerin Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere YÖK, ÖSYM, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve alanlarındaki bilim insanları için mesleğe yönelik politikaların geliştirilmesinde önemine vurgu yapılan duyuruda, “Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterliklerine” ilişkin detaylı bilgiler verildi. 

Söz konusu yazılı açıklamanın içerisinde ayrıca Türkiye’de öğretmenlik mesleğinin yeterlilik sürecine ve yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler yer alırken diğer ülkelerde yapılan çalışmalara örnekler verildi. 

ÖĞRETMEN MESLEĞİ GENEL YETERLİLİKLERİ

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, konu hakkında ulusal ve uluslararası uzmanlar, akademisyenler, öğretmenler ve çok sayıda katılımcının bulunduğu çalıştaylar ve pilot uygulamalar sonucunda, Öğretmen Mesleki Genel Yeterliliklerine ilişkin şu maddeleri belirlemişlerdir. 

MEB’den tarafından yayımlanan yeterlilik maddelerinde, Kişisel ve mesleki değerler, mesleki gelişim, öğrenciyi tanıma, öğrenme ve öğretme süreci, öğrenmeyi, gelişimi izleme ve değerlendirme, okul, aile ve toplum ilişkileri program ve içerik bilgisi, olmak üzere ana yeterlilik alanı ve bu yeterliliklere ilişkin 31 alt yeterlilik ve 233 performans göstergesi yer almıştır. 

Exit mobile version