Memur Sen Genel Başkanı Yalçın: Öğretmeni Kum Torbasına Çeviriyor

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 12 ilde pilot uygulama olarak başlatılan ‘öğretmen performans’ sistemini sert sözlerle eleştirdi.

Yalçın sisteme ilişkin: “Öğrencilerin öğretmenlere parmak sallayacak noktaya getirilmesine gönlümüz razı değil. Böyle bir şeyi asla kabul edemeyiz” açıklamasını yaptı.

Ali Yalçın, Eğitim Bir- Sen Genel Merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, sendikanın hazırladığı ‘Eğitim Yönetiminde Liyakat ve Kariyer Sistemi’ raporunu açıkladı ve öğretmen performans sistemini değerlendirdi. Ali Yalçın, yönetici görevlendirme sisteminde sıkıntı yaşandığını, görevlendirme sisteminin yürütülebilir ve kalıcı olması gerektiğini söyledi.

VİZYON SAHİBİ YÖNETİCİLERE İHTİYACIMIZ VAR

Hürriyet’in haberine göre; Yalçın, eğitim kurumlarında vizyon sahibi yöneticilere ihtiyaç olduğunu dile getirerek: “Okul yöneticileri, eskiden olduğu gibi sadece mevzuatı uygulayan ve okul binasından sorumlu kişiler değil. Eğitim sistemimizde norm kadro sayıları yüz bini bulan eğitim yöneticileri için liyakate dayalı bir seçme sisteminin hayata geçirilmesi halinde, kamu gücünün yeteneğe ve kişilerin bireysel üstünlüğüne göre paylaşıldığı, en vasıflı, en nitelikli ve en ehil kişilerin görev yapma imkanı yakalayabildiği bir modelin inşa edilmesinin mümkün olacağına inanıyoruz.” dedi.

Türkiye’de yönetici atama yöntemlerinin sıkça değişmesi nedeniyle kurumsallaşma sağlanamadığını ve statü ve rollerin erozyona uğradığını ifade eden Yalçın: “Eğitim sistemini düzenleyen yasal metinlerde değişikliğe gidilerek eğitim yöneticiliği ayrı bir meslek haline getirilmeli. Eğitim kurumu yöneticiliği ‘ikinci görev’ ve ‘görevlendirme’ kapsamından çıkarılmalı. Eğitim yöneticiliğine en iyiler yönlendirilmeli, mesleğin statüsü, ücret ve diğer boyutlarıyla cazip hale getirilerek özendirilmeli, görev, yetki ve sorumluluk dengesi sağlanmalı.

Eğitim yöneticisi olmayı seçenlerin profesyonel anlamda hizmet öncesi eğitimden geçmeleri zorunlu olmalı. En başta okul yöneticilerinin sahip olması gereken yeterlilikler belirlenmeli ve bunlar tescil edilmeli.

Eğitim yöneticilerinin, öğretmenlik becerileriyle birlikte yönetim süreçleri, insan kaynakları yönetimi, demokratik okul yönetimi, farklılıkların yönetimi, stres yönetimi, çağdaş eğitim denetimi, eğitim ekonomisi, eğitim hukuku, örgütsel iletişim, çatışma yönetimi, takım kurma, yönetsel mevzuat, psikoloji, sosyoloji, etik liderlik, öğretimsel ve teknolojik liderlik gibi alanlarda yeterlilik sahibi olması bekleniyor.” dedi.

ÖĞRETMENİ KUM TORBASINA ÇEVİRİYOR

Ali Yalçın, öğretmen performans sistemine ilişkin sorulan soruya: “Öğretmeni, öğrencilerin oyuncağı haline getirirseniz, herkesi şamar oğlanına döndürürseniz… Şu an okulları ayakta tutan merkezde öğretmenler var. Bu anlamda değersizleştirirseniz, buradan bir fayda elde edilmez. Böyle bir konu, eğitim çalışanlarının gündemine sokulmaya çalışılıyor, şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu konuda yan yana duranları karşı karşıya getirmeyin, öğretmen odalarında öğretmenleri birbirine kırdıracak bir şeye vesile olmayın.

Öğrencilerin öğretmenlere parmak sallayacak noktaya getirilmesine gönlümüz razı değil. Böyle bir şeyi asla kabul edemeyiz. Onun için eylem kararı aldık. Öğretmenlerin öğretmenlere vereceği puanda ‘Meslektaşımızın notu 100’dür’ yaklaşımıyla herkes tam puan uygulasın. Böyle bir sistemin uygulanamayacağı da alanda görülmüş olacak.” cevabını verdi.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA

Exit mobile version