Diyanet Personeli

Diyanet Akademisi Kuruluyor, 10 Bin İmam-Hatip Açığı Var

2018 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor. Kamupersoneli.net olarak bütçe görüşmelerinde yaşananları aktarmaya başlıyoruz. Başbakan Yardımcısı Bekir BOZDAĞ, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi görüşülürken Diyanet Akademisi kurulacağından ve 10 bin imam-hatip açığı olduğundan bahsetti. Konuşmaları aşağıda yayımlıyoruz.

MUSTAFA KALAYCI (Konya Milletvekili): Son olarak Sayın Başbakan Yardımcım -tabii, zaman dar olduğu için her konuya giremiyoruz- bu, vekil imamların ve fahri Kur’an kursu öğreticilerinin talepleri var, hakikaten mağdurlar, emsalleriyle aynı görevi yapıyorlar ama aldıkları ücret çok düşük. Bir örnek vereyim: Fahri Kur’an kursu öğreticisi bir yerde çalışıyor, oraya İŞKUR elemanı gönderiliyor, asgari ücretle çalışıyor ama fahri Kur’an kursu öğreticisi 600 lira, 700 lira maaş alıyor. Yani bunu düzeltmemiz lazım Sayın Başbakan Yardımcım. Yani bunlar Diyanet İşleri Başkanlığımızın sınavlarına giriyor, başarılı oluyorlar, müftülüklerin sınavlarına giriyorlar. Yani o tür teknik anlamda da kendi yeterliliklerini bir anlamda ortaya koyuyorlar. Bunların bu şekilde… Diyanet teşkilatımıza yakışmıyor yani bir sömürü, bu emek sömürüsü oluyor, bunun başka bir anlamı yok. Bunların gerekli kadroları ya da sözleşmeli yapılacaksa sözleşmeli olarak atamaları yapılmalı diyorum.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) – Tabii, Diyanetten şimdiye kadar, 2002’den bugüne kadar başka kurumlara kaç kişi geçtiğini sordu. 9. 318 kişi şu ana kadar geçmiş, bunların büyük bir kısmı öğretmenliğe geçiştir çünkü ilahiyat fakültesi mezunları öğretmen olabiliyorlar, öğretmenliğe geçiş, öte yandan bir kısmı üniversitelere geçiş, doktorasını, yüksek lisansını yapmış olanlar ilahiyat fakültelerine, İslami ilimler fakültelerine büyük bir kısmının geçtiğini görüyoruz. Diğerlerinden de farklı kurumlara geçiş var, bütün kurumlara, kime ne kadar geçtiği de burada var elimde. Örneğin Millî Eğitim Bakanlığına 5.050 kişi geçmiş yani bunların tamamı öğretmen statüsünde geçen arkadaşlarımız. Tabii, bunlar yüksek öğrenimde eğitim gördükleri için daha üst görevleri veya başka sınavları kazandığı zaman onların oraya geçmeleri onların hakkıdır. Daha önce izin verilmediği zaman konu yargıya gitmiş ve yargı “Bunlara izin vereceksiniz.” diye de kararlar vermiştir. O nedenle bu geçişlerin olduğunu burada ifade etmek isterim.

Bir de bir şey daha söyleyeyim, siz şunu söylediniz: “Sadece temel İslami bilimler alınıyor.” İlahiyat fakültesi veya İslami bilimler fakültesi mezunu olan herkes sınavlarda, vaizlik sınavında başarılı olması hâlinde buraya zorunlu olarak gidiyor, herkes gidiyor. Dolayısıyla, temel fakültelerdeki bölümlere göre alım değil de mezuniyete göre alım yapılıyor. Bunu da özellikle ifade etmek isterim. Tabii, Diyanetle ilgili bir Diyanet akademisi kurulması çalışması var. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili yasayı Meclise inşallah getireceğiz çünkü burada çok ciddi bir sıkıntımız var bizim. İmam-hatiplerin, Kur’an kursu öğretmenlerinin ve diğer görevlilerin çok iyi şekilde hizmet içi eğitim veya

Yatırım bütçesi, bir yılda cami yapımı, başka yerlerle ilgili bütün harcadığı para 136 milyon 474 bin TL 2017’deki rakam yani bir şey verdiğimiz yok ama bunu o kadar büyütüyorlar ki, o zaman da işte bütün bu aksamalar oradan çıkıyor. Bizim, daha fazlasını vermemiz lazım. Bakın, şu anda 10 bin civarında imam-hatip açığı var. Demin Emin Haluk Ayhan Bey de sordu. Camilerde geçici cami görevlisi istihdamı oldu. Bu Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında bazıları alındı. Şimdi, oradakilerin ismi geçici cami görevlisi istihdamı. İmam -hatip var, sözleşmeli imam-hatip var, vekil imam-hatip var, kadrolu imam-hatip var ama bunların ismi başka, geçici cami görevlisi istihdamı çünkü kadro alamayınca burada bu yolla geçici cami görevlisi alımı. Onlara “Sizi imam yapacağız, kadrolu imam yapacağız, vekil imam veya ücretli imam, sözleşmeli imam yapacağız.” demiyor. İmamlık nitelikli bir görev olduğu için bunlardan kim ehil, kim ehil değildir bunu tespit etmek için bir sınav yapıyorlar yani bu TYÇP kapsamında imam-hatip olarak çalışacak kişilerin buna ehil olup olmadığını tespit için yapılıyor. Bunların aldatılması, kandırılması kesinlikle söz konusu değildir çünkü Diyanet İşleri Başkanlığı bunu -ilanları var, hepsi var- çok açık, çok şeffaf bir şekilde yapmıştır.

KAMUPERSONELİ.NET | ÖZEL HABER

(Haberin İzinsiz Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)