
Nakit paraya ihtiyacınız olduğunda kredi çekmek için bankalara başvurduğunuzda da yine kredibiliteniz öne çıkar. Bireysel ya da kurumsal olsun bankaların kredi işleminde ilk baktığı söz konusu kişi ya da kurumun kredibilitesidir.
Bankalar İçin Kredibilite Neden Önemlidir?
Bankalar kredi verirken karşısındaki kişi ya da kurumun bu krediyi geri ödeyeceğinden emin olmak isterler. Bunun için de geçmişteki ödeme alışkanlıkları hakkında bir istihbarat yaparlar ve bu istihabratın sonucuna göre krediyi kullandırıp kullandırmamaya karar verirler. Bu istihbarat sonucunda kredibilitesi düşük çıkan bir müşteriye kredi kullandırmak banka açısından risk oluşturmaktadır. Bankalar da bu riski genellikle almak istemezler. Kredinin ödenmeme riskinden kaçınmak için kredibilitesi düşük müşteriler yerine kredibilitesi yüksek olan, kullandırdıkları krediyi geri ödeyebilecek olanlara kredi vermeyi tercih ederler.
Bankalar Bir Kişinin Kredibilitesini Nasıl Anlar?
Bankalar kredi kullandırmadan önce müşteri hakkında bir istihbarat yapar. Bu istihbaratı da Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından tutulan ve müşterinin geçmişte kullandığı kredileri, bu kredileri ödeyip ödemediği, halihazırda açık olan kredilerini, ödemelerin düzenli olup olmadığını gösteren bir ortak veri bankası üzerinden yapar. Müşterinin tüm bu kredi ve ödeme hareketliliği de yine KKB altında kurulmuş olan Findeks tarafında puanlanır. Bu puanlamada müşterinin kredibilitesinin olup olmadığı ortaya çıkar. Findeks notunuz ne kadar yüksek olursa, kredibiliteniz de o kadar yüksektir. Bankalar Findeks notu yüksek olan müşterilerine kredi kullandırmak isterken Findeks notu düştükçe kredi kullandırma oranı azalır.
Kredibiliteniz ve Findeks Notunuzu Nasıl Yüksek Tutabilirsiniz?
Çalıştığınız sektör, ne kadar süredir aynı işte çalışıyor olduğunuz, aylık ortalama geliriniz kredibiliteniz için dikkate alınmakla birlikte, geçmişte kullanmış olduğunuz veya hali hazırda açık olan kredilerinizin ödemelerini aksatmamış ve gününde ödemiş olmanız size kaydadeğer bir kredi puanı kazandırır. Diğer taraftan borçluluğunuzun çok yüksek olması ise riski artıran bir unsur olduğundan notunuza negatif bir etkide bulunacaktır. Kredibilitenizin ve Findeks notunuzun yüksek olması için kredi ödemelerinize sadık kalmanız ve harcamalarınızı geliriniz doğrultusundan yaparak fazla borçlanmadan kaçınmanız gereklidir.
Findeks’e Göre Kredi Notu
Findeks’in geçmiş ve cari dönemdeki ödeme hareketlerini, alışkanlıklarını ve kredi borçluluğunu göz önüne alarak verdiği puanlamaya göre 5 Findeks not kategorisi bulunmaktadır. 0 ile 1,900 puan arasında yapılan bu kategorizasyonda: 0 ile 699 puan arası çok riskli; 700 ile 1,099 puan arası orta riskli; 1,100 ile 1,499 arası az riskli; 1,500 ile 1,699 puan arası iyi ve 1,700 ile 1,900 puan arası çok iyi olarak değerlendirilir.
Kredibilitenizin yüksek olmasının başta bankalar nezdinde olmak üzere size pek çok fayda sağlayacağını düşünerek, ödeme gücünüz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda rasyonel bir şekilde kredi kullanımına gitmelisiniz ki, gerçekten krediye ihtiyacınız olduğunda kredibilitenizi gölgeleyecek bir şey olmasın.