Ön Lisans Mezunlarının Ücretli Öğretmen Yapılması Doğru Mu?

Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü resmi sitesinde ücretli öğretmen duyurusu yapmıştır. Aynen şu ifadelere yer verilmiştir:

“Buca ilçesi okullarında 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında yüksek öğrenimli olmak koşuluyla ek ders ücreti karşılığında sınıf ve branş derslerini okutmak üzere  Lisans veya Ön Lisans mezunu olup görev almak isteyen adayların müracaatları 01/08/2017 – 04.09.2017 tarihleri arasında alınacaktır.” Tüm il ve ilçeler ücretli öğretmenlik duyurularında ön lisans mezunlarının da başvurularını almaktadır ve görevlendirme yapabilmektedir. Bu haberimizde ön lisans mezunlarının derse girmelerini değerlendireceğiz.

Derse Giren Öğretmenin En Az Lisans Mezunu Olması Lazım

Millî Eğitim bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yükseköğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin çizelge mevcuttur. Ücretli öğretmen görevlendirmeleri buna bağlı olarak yapılmalıdır. Başvuruların en az lisans düzeyinde alınması ve alana uygun şekilde görevlendirme yapılması gerekmektedir. Ön lisans mezunu kardeşlerimizin derse girmeleri doğru bir uygulama değildir. Bir öğretmenlik alanına ait ilçede başvuru yoksa başka ilçelerden alana uygun kişiler talep edilmelidir.

MEB, Ücretli Öğretmenlik Genelgesi Yayımlamalıdır

Uygulamada birlik olması açısından ücretli öğretmen görevlendirmelerinin doğru bir şekilde yapılması adına genelge çıkarılmasında fayda vardır. Yüz binlerce öğretmen adayı atama bekliyorken daha nitelikli öğretmeni seçmek için mülakatlar yapılıyorsa ön lisans mezunları da artık derslere girdirilmemelidir. Alan dışı ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılmamalıdır. MEB, gerekirse Türkiye geneli ilan verip alana uygun öğretmenin derse girmesini sağlamalıdır. Belediyelerin açacağı sosyal etkinlik merkezlerinde, Halk Eğitim Merkezlerinde, yetiştirme kurslarında kesinlikle alana uygun öğretmen görevlendirmeleri yapılmalıdır.

Değerlendirme: Kamupersoneli.net olarak MEB’in proje ve çalışmalarına katkı sunmak adına bu haberimizi yapmış bulunuyoruz. Ücretli öğretmenlik konusunu Sayın Müsteşarımız Yusuf TEKİN’in dikkatlerine sunuyoruz.

Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

Exit mobile version