27 Bin Öğretmen Adayının MEB'den Haklı Bir Talebi Var

Kabine değişimiyle birlikte Bakanlıkları değerlendirmeyi sürdürüyoruz. Yazı dizimizin yedincisini Milli Eğitim Bakanlığı’na ayırdık. Sayın Bakanımız İsmet YILMAZ da bu şekilde Bakanlık koltuğunu sağlamlaştırmış oldu.

MEB Yılın 365 Günü Yoğun

Milli Eğitim Bakanlığı, diğer Bakanlıklara göre çok yoğundur. Mevcut 1 milyon öğretmen ve yeni atamalar; il içi, il dışı, özür grubu yer değiştirmeler; çalışan yöneticiler, yönetici atamaları, memurlar, hizmet alımları; sınavlar, öğrenciler; müfredat, yayınlar derken çok yoğun bir çalışma yürütülmektedir.

Öğretmen Adayları Dertli

Öğretmenlik bölümlerini bitirip de atama bekleyenlerin ortak talepleri bulunmaktadır: Sözleşmeli yerine kadrolu istihdam, mülakat yerine KPSS puan üstünlüğüne göre atama, 4+2 zorunlu çalışma süresinde değişiklik yapılması, uzun atama takvimlerinden vazgeçilmesi ve öğretmenlik kontenjanlarının arttırılması vb. Öğretmen atamalarının mülakat puanına göre yapılması adaylarda bir güvensizlik oluşturmuştur. Adaylar mülakatın tümden kaldırılmasını bekliyor ve mülakatsız yeni bir atama olmasını istiyorlar.

27 Bin Aday Öğretmen Olabilir Ancak Ek Atama Lazım

Son yapılan 20 bin öğretmen atamasına 47 bin aday başvurdu. Mülakattan 60 puan ve üzeri alanların öğretmenlik tercihinde bulunma hakkı vardı. Bunların 20 bini atandı ancak 27 bini mülakatı geçtiği halde kontenjan nedeniyle atanamadılar. Önceki aylarda 1367 ek atama yapılmıştı, adaylar yine yönetmelik çerçevesinde boş olan kadrolara, emekli olan öğretmenlerin yerine ek atama talep etmektedir. MEB’in özür grubu atamalarından sonra Eylül ayında ek atama yapması olumlu olacaktır.

Sosyal Etkinlik Merkezlerine Öğretmeni MEB Görevlendirmelidir

687 KHK’ya göre Belediyeler Sosyal Etkinlik Merkezleri açılacak. Bu kurumlarda dershanelerin yürüttüğü kurslar da verilecektir. Öğretmen görevlendirmelerin şeffaf bir şekilde il ve ilçe MEM’lerin yapması faydalı olacaktır. Ayrıca Bakanlığın tüm il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine ön lisans mezunların ücretli öğretmenlik başvurularının kabul edilmemesi, alan dışı görevlendirme yapılmaması hususunda talimat vermesi olumlu olacaktır.

KAMUPERSONELİ.NET DEĞERLENDİRMESİ: Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet YILMAZ’a yeni dönemde başarılar diliyoruz. Öğretmen atama kontenjanlarının arttırılması ve mülakat konusunda düzenleme yapılması öğretmen adaylarının ana gündemini oluşturmaktadır. 60 mülakat puanı geçenlerin ek atama talebi, sözleşmeli öğretmenin eş durumu talebi, mevcut kadrolu öğretmenlerin ikinci il içi ve il dışı talebi üzerine elbette MEB değerlendirme yapacaktır. En acil konunun sözleşmeli öğretmen atama mevzuatında birtakım düzenlemeler yapılması olmalıdır çünkü taleplerin bir kısmı yasal düzenlemelere bağlıdır.

NOT: 2 Temmuz 2017 tarihinde ÖABT’nin 15 Temmuz’un önemi dolayısıyla erteleneceğine dair haber yapmıştım ancak sınav ertelenmedi. Söz konusu haber için takipçilerimizden ve öğretmen adaylarından özür dilerim.

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

Exit mobile version