Öğretmen Adayları Mülakat Puanlarına Tepkili, Çözüm Ne?

MEB, 20 bin öğretmen atamasını dün itibariyle gerçekleştirdi. Kurum bazlı taban puanlar ile KPSS puanları da yayımlandı. Atanamayan öğretmen adayları verilen mülakat puanlarına tepki gösterdi.

Öğretmen Adayları Sıkıntılı

Atamaların artık kadrolu yerine sözleşmeli yapılması, mülakat puanına göre atamaların yapılması,  4+2 zorunlu çalışma süresinin getirilmesi, uzun atama takvimlerinin oluşturulması, kontenjanların düşürülmesi öğretmen adaylarını sıkıntıya sokmuş durumdadır. Eylül dönemindeki 10 bin atamanın gerçekleşmesi halinde de göreve başlamalar 2018 Şubat’ı bulacaktır.

Mülakatta +5 ve -5 Diye Bir Kural Yok

Öğretmenlik mülakatlarında adaylardan +5 ve -5 şeklinde puanlama verilmesi önerisi gelmişti. Bakanlık da uygulanabilir diye belirtmişti ancak KPSS ve mülakat puanlarına bakıldığında böyle bir uygulamanın söz konusu olmadığı anlaşıldı. Teknik olarak da mülakat puanlamasında +5 ve -5 diye bir sabit puanlama mümkün değildir. Öğretmenlerin soruları verdiği cevapların +5 veya -5 diye yuvarlanarak verilmesi bir çözüm olmayacaktı. Kurum bazlı puanları incelediğimizde adayların mülakat puanı KPSS puanlarından yüksektir. Genel olarak +2 /+6 arasında değişen puanlamalar verilmiş olsa da KPSS puanı 55 olan bir aday bile 90 mülakat puanıyla da öğretmen olmuştur. Yine +10, +15, +20, +25 puan verilen adaylar da vardır. Bazı adaylara da -2 /-6 arasında değişen puanlar verilmiştir.

Mülakat Özel Bir Seçme Yöntemidir

Kamuya personel alımlarında KPSS puanı dışında mülakatlar niçin uygulanmaktadır?  Mülakat mantığında genel bir eleme yerine özel bir seçme vardır. Yani 20 bin kişi alınacaksa 60 bin kişi mülakata alınıyorsa 60 bin kişinin de aynı derecede atanma olasılığı vardır. Kaldı ki nihai atamalar mülakat puanına göre yapılıyorsa en düşük KPSS puanına sahip kişinin bile atanma ihtimali vardır. Sadece öğretmen alımlarında değil diğer memur alımlarında da mülakat mağdurlarımız vardır.

KAMUPERSONELİ.NET NOTU: Kamuya personel alımlarında mülakatlar her dönemde birilerinin canını yakmaktadır ve her dönemde de mülakatla birilerine kamuya girme şansı verilmektedir. Mülakatla yapılan atamalar 2-3 gün sonra unutulmaktadır. Mülakatın kaldırılması gerektiğini defalarca yazdık ama sesimizi yetkililere duyuramadık hatta adaylar da konuya yeterince sahip çıkmadı. Devlet ve millet olarak mülakat/referans alışkanlığımızdan vazgeçmeliyiz. Adaylar KPSS’ye girdikten sonra atanmak için siyasetçilerin peşinden koşturulmamalıdır çünkü herkesin siyasetçilere ulaşma imkanı olmayabilir. Biliyoruz ki mülakatla atananlar mülakat sistemine ses çıkarmamaktadır, sadece mülakatla atanamayanlar tepki göstermektedir. Bunun için tek çözüm mülakatları kaldırmak ve objektif bir atama yöntemini benimsemek.

Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

Exit mobile version