Öğretmen Atamaları İçin Nasıl Bir Düzenleme Yapılacak?

2016 Ekim’de ilk defa sözleşmeli ve mülakatla yapılan öğretmen atamasının ardından Temmuz ayında da aynı yöntemle 20 bin öğretmen ataması yapılacak.

Sözleşmeliye de, mülakatlara da itirazlar var. Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ ise sözleşmeli alımın devam edeceğini, mülakatların daha objektif yapılacağını açıkladı.

Tüm Kurumlar Sözleşmeliye Geçiyor

Sadece öğretmen alımlarında değil diğer unvanlarda personel alımlarında da sözleşmeliye geçiş vardır. Özellikle 2017 yılında sözleşmeli alımlar kadrolu alımlardan daha fazla olmuştur. Kamu personel rejimi çalışmaları 2-3 yıl sürecek. Bundan sonra tüm kurumların sözleşmeliye geçmesi bekleniyor, belli bir süre çalışma şartından sonra kadroya geçirilmesi hedeflenmektedir.

KPSS ve Mülakatlara İtirazlar Var

Kamu personel alımlarına yönelik çalıştaylar yapılmaktadır. Mülakatlara itirazların yanı sıra KPSS’ye itirazlar gelmektedir. Sadece yazılı sınava göre personel alınmayacağını ifade edenler de vardır. Kamu personel rejiminde hem KPSS’nin içeriğinin değiştirilmesi, alan sınavlarının getirilmesi hem de mülakatlara bir standart getirilmesi (belli sayıda adayın çağrılması, kamera yöntemi gibi) bekleniyor.

Yeni Öğretmen Alımında Mülakat Düzenlemesi Nasıl Olacak?

Danıştay’ın şube müdürleriyle ilgili verilen karar emsal bir nitelik taşımaktadır. Yani sadece sözlü sınava göre atama yapılamayacağı yönünde bir karar var. MEB, sözleşmeli öğretmen atamasını sözlü sınav üstünlüğüne göre yapmaktadır. Dolayısıyla yeni düzenlemede KPSS + Sözlü sınav puanları baz alınarak atamaların yapılacağı bir düzenlemenin yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bunun dışında mülakatların kameraya alınması, komisyonların objektif bir değerlendirme yapması, itirazların kameraya bakılarak değerlendirilmesi gerçekleşebilir.

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi: MEB, Sağlık Bakanlığı’nın da yaptığı gibi “ihtiyaç durumuna göre sözlü sınavla da atama yapılabilir” maddesi mevzuata eklerse atamalarda sözlü sınav yapıp yapmama durumu isteğe bağlı olacaktır. Böyle bir kararın kısa vadede çıkması zor gözüküyor. Öğretmenlikte mülakata devam edilip puanlama yapılmadan “başarılı /başarısız” şeklinde değerlendirme yapılıp KPSS puan üstünlüğüne göre atamaların yapılması konusunu da MEB değerlendirecektir. Önümüzdeki yeni öğretmen alımı için yapılacak düzenleme sadece sözlü sınava göre değil KPSS+ Sözlü sınavlarının esas alındığı öğretmen ataması olacaktır. Bunun dışında mülakatların kameraya alınması düzenlemesi de gerçekleşebilir. Yeni düzenlemenin 20 bin öğretmen atamasından sonra yapılması bekleniyor.

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

Exit mobile version