KPSS 2017/1 Kontenjanlarını Belirleyecek 5 Faktör

KPSS 2017-1 merkezi memur atamaları tercihleri 21 Haziran’da başlıyor. KPSS’den yüksek puan alan adayların merakla beklediği kontenjanları DPB’nin açıklama zamanı geldi. KPSS 2017-1 kontenjanlarını belirleyecek 5 faktör vardır. Bunların ikisi olumlu, üçü olumsuzdur. Bu haberimizde bu faktörleri değerlendireceğiz.

ARTILAR

1- FETÖ kapsamında meslekten ihraç edilenlerin yerine atama yapılmasının muhtemel olması. DPB, Maliye Bakanlığı, Bakanlar Kurulu onay verdiği takdirde kurumlar meslekten ihraç edilen kadar yeni personel alma hakkına sahiptir.

2- DPB’nin mahalli idarelerin ve il özel idarelerin personel alımına izin vermesi. Personel alımı yapmak isteyen belediyeler DPB’ye kontenjan bildiriminde bulunmuştur.

EKSİLER

1- 2017 yılı atama izinleri sayısı düşürülmüştür. Toplamda 5 bin adet kadro dağıtımı yapılmıştır. Geçen yıllara göre ortalama % 50 bir düşüş söz konusudur. Hem Bakanlıklar, bağlı kuruluşlarına hem de üniversitelere az sayıda atama izni verilmiştir. Bu durum 2017-1 ve 2017-2’de daha az personel alınması demektir.

2- Kurumlara verilen atama izinlerinin sadece merkezi atamalarda kullanılmaması. Kurumlar merkezi atama dışında da alım yapabilir, naklen de personel alımı yapabilir. Bu yüzden verilen atama izinlerinin hepsi merkezi atamada kullanılmayacaktır.

3- Kamu personel alımlarında sözleşmeliye doğru bir gidiş olduğu için kamu kurumları sözleşmeli alımlara ağırlık vermektedir. Dolayısıyla sözleşmeli alım yapan kurumlar kadrolu istihdamı ilk atama yerine naklen gerçekleştirmek istemektedir.

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi: KPSS 2017/1’de net olarak kaç kadronun yer alacağını tahmin etmek zordur ancak artı ve eksi faktörler göz önüne alındığında KPSS 2017/1’de geçen yıllara göre daha az personel alımı yapılması bekleniyor. Umarız artı faktörler daha ağır basar da personel alımları daha fazla olur.

Zeki KARA / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

Exit mobile version