Kpss

KPSS 2017/1 Kontenjanlarını Belirleyecek 5 Faktör

KPSS 2017-1 merkezi memur atamaları tercihleri 21 Haziran’da başlıyor. KPSS’den yüksek puan alan adayların merakla beklediği kontenjanları DPB’nin açıklama zamanı geldi. KPSS 2017-1 kontenjanlarını belirleyecek 5 faktör vardır. Bunların ikisi olumlu, üçü olumsuzdur. Bu haberimizde bu faktörleri değerlendireceğiz.

ARTILAR

1- FETÖ kapsamında meslekten ihraç edilenlerin yerine atama yapılmasının muhtemel olması. DPB, Maliye Bakanlığı, Bakanlar Kurulu onay verdiği takdirde kurumlar meslekten ihraç edilen kadar yeni personel alma hakkına sahiptir.

2- DPB’nin mahalli idarelerin ve il özel idarelerin personel alımına izin vermesi. Personel alımı yapmak isteyen belediyeler DPB’ye kontenjan bildiriminde bulunmuştur.

EKSİLER

1- 2017 yılı atama izinleri sayısı düşürülmüştür. Toplamda 5 bin adet kadro dağıtımı yapılmıştır. Geçen yıllara göre ortalama % 50 bir düşüş söz konusudur. Hem Bakanlıklar, bağlı kuruluşlarına hem de üniversitelere az sayıda atama izni verilmiştir. Bu durum 2017-1 ve 2017-2’de daha az personel alınması demektir.

2- Kurumlara verilen atama izinlerinin sadece merkezi atamalarda kullanılmaması. Kurumlar merkezi atama dışında da alım yapabilir, naklen de personel alımı yapabilir. Bu yüzden verilen atama izinlerinin hepsi merkezi atamada kullanılmayacaktır.

3- Kamu personel alımlarında sözleşmeliye doğru bir gidiş olduğu için kamu kurumları sözleşmeli alımlara ağırlık vermektedir. Dolayısıyla sözleşmeli alım yapan kurumlar kadrolu istihdamı ilk atama yerine naklen gerçekleştirmek istemektedir.

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi: KPSS 2017/1’de net olarak kaç kadronun yer alacağını tahmin etmek zordur ancak artı ve eksi faktörler göz önüne alındığında KPSS 2017/1’de geçen yıllara göre daha az personel alımı yapılması bekleniyor. Umarız artı faktörler daha ağır basar da personel alımları daha fazla olur.

Zeki KARA / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. Sözleşmeye bile karşı degiliz ama mulakatli alima karsiyizzz. Osym uzerinden puanla alim olsun ve taserona kpssiz kadro verilmesin. Biz bosuna calismadik sinava basarilar herkes hakettigini bulur insAllah… o kadar fetocu atilmasina ragmen az alinmasi biraz şaibeli.

  2. gerçekten de doğru tespitler zeki bey umarım kamu kurumaları dikkate alır bunları…

  3. Birisi şu tapu ve kadastro alımıyla ilgili bilgi versin neyi bekliyor bunlar anlamadım.Yapılacak olan bu merkezi atamayla alın artık şu milleti. Bu arada harita kadastro öezunlarından daha fazla alınması gerekir

  4. Atılan binlerce fetocunun yerine bir tane sade vatandaş alınmadı
    Fetocuların yerini metocularla doldurdular

  5. Bütün alımlar kpss ile olsun yazık günah boşuna mı çalışıyoruz.

  6. Mulakat demek torpil demek İçiskeri bakanliginin alimina karsiyim tek il sectiriyorlar yuksek puan alan yerlesemiyor dusuk alan yerlesiyor haksizlik

  7. kurumlar şuan zaten altı aylık geçiçi süreyle dahi personel alıyor özellikle özel idareler bunu yapıyor merkezi atamada neden kadro vermiyorlar bi araştırılsın bu böyle olduğu sürece kontenjanlar artmaz