Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde sektörün geliştirilmesi için yapılan çalışmalarla ilgili katılımcılara bilgi veren, Bakanlık Müsteşarı Orhan Birdal, sektör sorunlarına değinerek, “Ama sektör olarak bundan 5-10 yıl önce hayal bile edemediğimiz bazı imkanlara da kavuştuk, bunları da inkar etmeyelim. Hükümetin bürokrasiyi azaltmak için ciddi bir kararlılığı ve bu yönde çalışmaları var, bunun sahaya yansıması belki biraz zaman alabilir. Bu durumu sivil toplum kuruluşlarının sık sık dile getirmesi gerekir.” dedi.
“Rekabetçi Ekonomi İçin Güçlü Lojistik” ile kamu, reel sektör ve lojistik sektörünü buluşturan 2. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi İstanbul’da başladı. Türk ekonomisindeki büyüme dinamikleri, strateji hedefleri, yeni pazarlar ve lojistik sektörünün tartışılacağı zirvenin açılış konuşmasını yapan Birdal, Bakanlık olarak zirveden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Kalkınmanın tamamen sistemli bir çalışmayla mümkün olacağına değinen Birdal, “Kamu özel sektörün önünü açarken, özel sektör de kamu ile iş birliği halinde Türkiye’yi geleceğin dünyasına taşımalı, ülkemizin gelişmiş ülkeler kategorisine çıkması buna bağlı. Bugünün insanının en büyük ihtiyacı hız ve kalite. Bakanlık olarak sistemin ve sistemli üretimin yollarını açmak için çalışıyoruz. Entegre ulaşım modları, entegre sistemin bir dişlisidir ancak diğer dişliler de geleceği görüp, dünyayı buna göre yorumlamalı ve hareket etmelidir. Sürdürülebilir kalkınmanın yolu bu. Lojistik sektörü bu kalkınmanın önemli unsurları arasında. Üzerimize düşeni bugüne dek yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.”
2023 yılı Hedefimiz Toplam Taşıma İçindeki Demiryolu Payını Artırma
“2023 yılı hedefimiz toplam taşıma içindeki karayolunun payını yüzde 89’dan yüzde 67’ye düşürmek. Karayolu taşımacılığını mümkün olduğunca demiryolu taşımacılığına kaydırma, dolayısıyla entegre taşımacılığı teşvik ederek taşıma modlarını çeşitlendirme, bu sayede karayolunun ağırlığını diğer modlara aktarma gayretindeyiz.” diye konuştu.
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Emre Eldener ise, sektör hacminin 100 milyar liranın üzerinde olduğunu belirterek, “2011 yılından bu yana sektörümüzde bir büyüme izliyoruz. Ancak ne yazık ki 2015-2016 yıllarında hedeflenen rakamlara ulaşmak mümkün olmadı. 2015 yılının etkilerini 2016’da atlatmayı umuyorduk ama hem kendi ülkemizde yaşanan olağanüstü durumlar hem de çevre coğrafyalardaki siyasi krizler 2016 yılındaki hedeflerimizi tutturmayı imkansız hale getirdi.” dedi.
Kamupersoneli.net