Öğretmen Adaylarının Geçti/Kaldı Önerisi Tam Olarak Anlaşıldı Mı?

Sözleşmeli öğretmenliğe getirilen sözlü sınavların kaldırılması veya sayısal puanlama yerine geçti/kaldı şeklinde sözlü sınav yapılmasına yönelik öğretmen adaylarının önerisi tartışılmaya devam ediyor.

Bakan YILMAZ:  Kaldı Dersem Atama Yapamam

“Biz şunu söylüyoruz: Birincisi herkes müracaat edemiyor, KPSS sınavından 50 puanın üzerinde alanlar başvurabiliyor. Biz alacağımız öğretmen sayısının 3 katına kadar olan sayıdaki kişileri mülakata alıyoruz. Örneğin Adalet dersinden 1 kişi alacaktık, mülakata 3 kişi aldık. KPSS puanları 91, 92, 93. Ben 91’i atadığımda haksızlık mı yapmış olurum? Benim atadığım insanlar 3 katı içerisine girmiş insanlar ve hepsi başarılı insanlar. Başarılılar arasından tercihte bulunuyorum. Şimdi televizyonunuza herkesi spiker yapıyor musunuz? Yani konuştuğunuzun, söylediğinizin vatandaşın anlaması gerekir.

Öğretmenin konuştuğunu, anlattığını öğrencilerimizin anlaması lazımdır. Lider kişiliğinin olması lazımdır. Bunlar için mülakatın olması gerekir. “Geçti-Kaldı” sistemi makul olabilir ama “Kaldı” dersem atama yapamam. İlk atamalarda 1500 tane öğretmen atandığı yere gitmedi. Şimdi 85 puanlı gitmediyse, 84 puanlıyı göndeririz. Kaldı dersem atayamam. Dolayısıyla “geçti-kaldı” dan ziyade derecelendirme yapılması lazım.”

Öncelikle Öğretmen Adayları Neden Geçti/Kaldı İstiyor?  

Puanlamadaki şans faktörünü ortadan kaldırmak. Komisyon başkanlarının sübjektif ölçek üzerinden puan vermeye zorlanmasının önüne geçmek. (Komisyon başkanının haksızlık olmasın diye ne puan vereceğini kestiremediğini birebir komisyon başkanı dile getirmiş.) Puanlama da daha objektif bir standart sağlamak.

Öğretmen Adayları: Geçti/ Kaldı Olursa Kimseye Zararı Olmaz

Sitemize neden geçti/kaldı istediklerine yönelik yazı gönderen öğretmen adayları şunları ifade ettiler: “MEB’in adalet algısına duyulan güven sarsıntısını onarmak için Geçti/Kaldı isteniyor. Geçti/kaldı olursa uygulama nasıl devam edecek ve Bakanımızın bahsettiği yedek problemi oluşacak mı: Uygulama yine aynı şekilde devam edecek. Mülakata yine 3 katı aday çağrılacak Ancak: Komisyon başkanları farklı puanlama yerine 60 üstü puan alan herkesi geçti kabul ederek geçen adayları KPSS puan üstünlüğüne göre sıralayacak. Aslında böyle olması yönetmelikte de belirtildiği gibi olacak. Bakınız. 7.5. Sözlü sınava katılanların sınav puanları “Sözlü Sınav Sonuç Ekranı”na işlenecek; sözlü sınav sonucunda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılarak sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkını elde edecektir. Yönetmelikte değiştirilecek tek kısım ”Sözlü sınav sonucunda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılarak KPSS puanına göre sıralanacak.” Hiçbir yönetmeliğin milletin talebi dışında yapılamayacağını dile getiren Bakanımızdan yukarıda belirtildiği gibi bir uygulama yapılmasını Nisandan önce bir umutla bekliyoruz.

Peki öğretmen adaylarının bu önerdiği uygulamaya nisanda geçilmesi kime ne zarar getirecek ve mülakatın legal hangi amacına ters düşecek: Tabi ki mülakatın legal olan hiçbir amacına ters düşmeyecek çünkü mülakat ile bakanımızın da belirttiği gibi yine öğretmenin niteliğine bakılacak, Herhangi bir örgüte, teröre meyli olup olmadığına bakılacak ve geçemeyenlere 60’ın altında puan verilerek kaldı denilecek. Yönetmelikte de belirtildiği gibi başarılı olan adaylara 60 üstü verilecek ancak sıralama mülakat puanı yerine KPSS puanına göre yapılacak. Öğretmen adaylarının tek istediği budur. Bu kadar basit, anlamlı, kimseye zarar vermeyecek bir önerimizin reddedilmesinin hiçbir tutar yanı yoktur.

KAMUPERSONELİ.NET DEĞERLENDİRMESİ: MEB’in mevcut öğretmen atama sistemiyle öğretmen adaylarının geçti/kaldı önerisi arasında çok küçük farklılıklar vardır. Geçti/kaldı olursa yine 3 katı kadar aday mülakata girecek. Geçti olarak kabul edilenlerin de KPSS puanı üstünlüğüne göre ataması yapılacak. Yani komisyonun verdiği sayısal puanın atamayı etkilemesi istenmiyor.

MEB de sayısal olarak puanlayıp komisyona göre başarılı olanı atamak istiyorum diyor. Belki de MEB diğer kurumlara da örnek olur diye geçti/kaldı sistemine sıcak bakmıyordur. Öğretmen atamaları için geçti/kaldı sistemini de denemek de fayda vardır genel olarak tüm personel alımlarında mülakat sisteminin gözden geçirilmesi faydalı olacaktır.

ZEKİ KARA / KAMUPERSONELİ.NET- ÖZEL HABER

Exit mobile version