AÖF Lisans Bölümlerine Artık LYS Puanı İle Girilecek

Bilindiği üzere ÖSYM tarafından geçtiğimiz günlerde 2017 ÖSYS kılavuzunun güncellenmiş hali yayımlandı. Yayımlanan kılavuzda AÖF hedefi olan adayları yakından ilgilendiren bir düzenleme ortaya çıktı. Söz konusu kılavuzda LYS’de 15 kısa cevaplı sorunun yer almasının dışında da yenilikler de bulunuyor.

GEOMETRİNİN ÖNEMİ ARTIYOR

Bu yeniliklerden biri, açıköğretim fakültesindeki lisans programlarının Yükseköğretime Geçiş Sınavıyla değil Lisans Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alacak olması. Bu bağlamda açıköğretimde bazı lisans bölümlerine girmek zorlaştı. Ayrıca yapılan düzenlemeler ile geometrinin matematik testinin içine alınması ile geometrinin önemi artırıldı. 

LİSANS BÖLÜMLERİNE LYS PUANI İLE GİRİŞ

ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuzda ‘Açıköğretim ön lisans/lisans programlarına da puan türü konulmuş olup, puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynıdır’ ifadelerine yer verildi.  Hürriyet Gazetesi yazarı Esra Ülkar’ın aktardıklarına göre söz konusu açıklamanın arından AÖF lisans bölümlerini tercih edecek olan adayların işleri biraz daha zorlaştı. Daha önce AÖF adayları sadece YGS puanları ile söz konusu AÖF lisans bölümlerini tercih edebiliyorlardı. Ancak LYS’deki Matematik – Fen, Türkçe – Matematik ya da Türkçe – Sosyal puanları ile AÖF’e giriş yapılacak. AÖF lisans bölümlerini tercih edecek olan adayların artık YGS’den ve LYS’den 180 puan barajını geçmeleri gerekiyor. 

PEDAGOJİK FORMASYON ALAN ÖĞRETMEN OLABİLİYOR

Ayrıca AÖF lisans bölümlerinden mezun olan adayların pedagojik formasyon alarak öğretmen olabildikleri belirtildi. Bu bölümlerden mezun olan kişiler büyükelçi gibi makamlara yükselebiliyorlar. Konu ile ilgili olarak Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç bir açıklama yapmıştı. Yekta Saraç açıklamasında, “Açıköğretim fakültesi bölümleri, büyükelçiyi yetiştirecek, formasyon alındığında öğretmen olunacak programlar. Sadece birinci aşamayı geçiyorsunuz ve büyükelçi yetiştirilecek veya öğretmen olunacak bir programa girebilirim diyebiliyorsunuz. Şimdi burada bir çarpıklık var, bunu bir defa kabul edelim”  ifadelerine yer vermişti.

Kamupersoneli.net | ANKARA

Exit mobile version