Felsefe Öğretmenleri Mi Fazlalık Yoksa Felsefe Dersi Mi Az?

Hürriyet gazetesi birkaç gün önce 20 alana 2023’e kadar atama yapılmayacağına dair bir haber yayımladı. Bu haber Felsefe grubu öğretmenliğine atama bekleyen Felsefe ve Sosyoloji mezunlarını şok etti.

Söz konusu haberde 7489 Felsefe öğretmeninden 1594’ünün norm fazlası olduğu ifade edilmektedir. Felsefe öğretmenlerinin neden norm fazlası durumunda olduğunu bu haberimizde değerlendirmeye çalışacağız.

1- Felsefe grubu öğretmenlerinin liselerde girebileceği derslerin çoğunun seçmeli olmasından Felsefe öğretmenleri  (ders saati az olduğu için) okullarında norm fazlası durumuna düşmektedirler.

2- MEB’in 2015-2016 yılı verilerine göre ülkemizdeki toplam lise sayısı 10 bin 549’dur. Söz konusu haberde de 7489 Felsefe öğretmeninin görev yaptığı belirtilmektedir. Bu demek oluyor ki binlerce lisede Felsefe öğretmeni yoktur.

3- Birçok felsefe öğretmeni il veya ilçe içinde norm fazlası durumunda olduğu için yer değiştirmektedir. Yıl içinde iki defa yer değiştiren de vardır. Sebebi ise ders saatlerine bağlı olarak okullardaki felsefe normunun düşmesidir. Bunun sebebi de Felsefe öğretmenlerinin girebileceği zorunlu derslerin çok az olmasıdır.

4- Bilgi Kuramı, Demokrasi ve İnsan Hakları, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık gibi dersler seçmeli olarak okutulduğu için belli okullarda bu dersler seçilmektedir. Birçok lisede bu dersler seçilmediği için okulun felsefe normu düşmektedir veya okulda felsefe öğretmeni normu hiç olmamaktadır. Halbuki seçmeli ders olarak sayılan dersler zorunlu dersler haline getirilseydi tüm okulların en az bir (1) Felsefe normu oluşurdu. Bazı büyük okullarda 1’den fazla felsefe öğretmeni olduğu da düşünülürse seçmeli dersler zorunlu hale getirilirse MEB’in binlerce Felsefe öğretmenine ihtiyacı olacaktır.

5- Özür grubu tayinleriyle bölgeler arasında Felsefe öğretmenleri arasında da bir fazlalık-azlık durumu da söz konusu olabilir. Sözleşmeli öğretmenlik bu açıdan bölgeler arasında denge açısından olumludur ancak yine de Felsefe öğretmenlerinin asıl sorunu derslerinin seçmeli olması durumudur. 

Kamupersoneli.net Notu: Felsefe grubu öğretmenlerinin sadece 11.sınıflarda Felsefe dersi zorunludur, diğer dersler seçmeli olduğu için Felsefe öğretmenlerinin gireceği dersler azalmakta ve norm fazlası durumunu düşülmektedir. Sorunun asıl kaynağı öğretmen fazlalığı değildir, ders azlığıdır. Derslerin zorunlu olmasıyla sorun çözülecektir, hem mevcut Felsefe öğretmenleri hem de atanamayan Felsefe öğretmenleri rahat nefes almış olacaktır.

Ortaokullardaki düşünme eğitimi dersinin Felsefe öğretmenlerinin de girebileceği şekilde düzenleme yapılması faydalı olacaktır.

KAMUPERSONELİ.NET – ÖZEL HABER

Exit mobile version