Öğretmenlerden MEB’e Çağrı: Bizi de Affedin

Öğretmenlere en son 2010 yılında zorunlu hizmet affı getirilmişti. Sözleşmeli öğretmenlikle birlikte zorunlu hizmet affı tekrar gündeme geldi. Sosyal medyada bir araya gelen 20 bin civarındaki öğretmen MEB’den zorunlu hizmet uygulamasının kaldırılmasını talep ediyor.

Öğretmenlere zorunlu hizmetin kaldırılmasına yönelik taleplerinin gerekçesini sorduk, aldığımız cevapları aşağıda yayımlıyoruz:

-Sözleşmeli öğretmenlik geldiği için yeni atananlar zaten 5-6 yıl doğuda çakılı kalacaklar. Yeni alımlarla Doğu’da açık kalmayacaktır. Zorunlu hizmetin artık bir esprisi kalmadı.

-Eşi öğretmen olan üniversite mezunları,  Doğu’da eşiyle birlikte kaldığı için işsiz bir şekilde beklemektedir. Belki başka şehirlerde iş bulma şansı olacak ama bu sefer de zorunlu hizmetten dolayı öğretmene tayin hakkı verilmemektedir.

-Evli öğretmenler özür grubundan tayin istediği için zorunlu görevleri ertelenmektedir ama bekar öğretmenlerin hiçbir şansı yok. Eşitlik açısından zorunlu hizmet uygulaması kaldırılmalıdır.

-Bazı meslek dersi öğretmenlerin ataması zorunlu görev kapsamında olmayan okullara yapılmıştır. Bu öğretmenlerin fazla alternatifi olmadığı için okullarında görev yapmayı sürdürmektedir. Zorunlu hizmet affıyla meslek öğretmenleri de kendi okullarında gönül rahatlığıyla çalışabilecektir.

-Özür grubu tayinleriyle zorunlu hizmet bölgesinde olmayan okula atananlar zorunlu hizmet affıyla rahatlamış olacaklardır.

-Eşi polis ya da asker olan kişiler zaten onlarla Doğu’da yaşıyor ama okul zorunlu hizmetten sayılmadığı ve bazı bölümlerin okul seçme şansı sınırlı olduğu için zorunlu hizmeti yapamamaktadır tekrar gitmemek için her yıl erteletiyorlar.  Bu ve benzeri sebeplerle erteletenlerin mağduriyetinin giderilmesi için af çıkarılmalıdır.

-Sözleşmeli öğretmenlik ile artık atanan kişi 6 yıl atandığı kurumdan ayrılamayacak. Böylece 2010-2015 yılları arasında göreve başlayanların resen zorunlu hizmete atanmasına gerek kalmadı. 2010 yılında zorunlu hizmet sürelerinde yapılan değişiklik sebebiyle 6 Mayıs 2010 tarihinden önce atanan öğretmenler zorunlu hizmetten muaf tutulmuştu. Şu anda da zorunlu hizmet için yeni bir yapılanmaya gidildi sözleşmeli atama ile bizler bu sebeple zorunlu hizmetten muaf tutulmalıyız.

-2010 yılından sonra kurumlar arası geçiş yapan öğretmenlerimiz de memur oldukları dönemde zorunlu hizmet bölgelerinde yıllarca emek vermelerine rağmen yine zorunlu hizmette tabi tutulmaktadırlar.

-Zorunlu hizmet sürelerini tamamlamalarına rağmen askerlik vazifesi nedeniyle zorunlu hizmette bulunma süreleri uzayan öğretmenler de bulunmaktadır.

-Zorunlu hizmet, rotasyon vb. nedenlerle geleceğinden kaygı duyan öğretmenlerimiz evlilik, çocuk sahibi olma, mal edinme isteklerini sürekli ertelemekte, ertelemeyen öğretmenlerimiz de zorunlu hizmet sürecinde ailesinden uzakta yaşantısını sürdürmektedir.

-Şu an zorunlu hizmet görevini yapan öğretmenler görev sürelerini doldurmadıkları için 1.ve 2. bölgelere atanamamaktadırlar. Af gelirse yüksek puanlılar bu bölgelere geçebilecektir.

-Diyanet İşleri Başkanlığı’nda tam 12 sene imam hatip olarak görev yaptım ve görev yerim MEB’e göre zorunlu hizmet bölgesi sayılan (ki 5 yılda zorunlu hizmetin tamamlandığı bir yer idi) bir köy idi. 2013 yılında KPSS ile kurumlar arası geçiş yaparak MEB’e geçtim. Yaşım şu an 40 ve zorunlu hizmetim 47 yaşıma geldiğinde sona erecek. Şu an okuluma gitmek için 70 km yol gidiyorum. Eşim ev hanımı. Zorunlu hizmet affı gelmezse başka bir yere atama isteyemeyeceğim.

– Zorunlu hizmet affı isteyenlerdenim. İlk hizmete başladığım yer Düzce’de zorunlu göreve tabi bir köydü.  Eşim vefat ettiği için özel durumdan tayinle Ankara’ya geldim. 1 buçuk yıldır burada düzen kurdum fakat zorunlu hizmet yükümlülüğüm devam ettiği için 1 buçuk yıl sonra istemeyerek gitmek zorunda kalacağım. Yaşadığım psikolojik problemler nedeni ile değişimlere ayak uydurmakta çok zorlanıyorum. Affın gelmesini bu nedenle istiyorum.

-Zorunlu hizmetimi yapmadım, herkesin kendine göre sebepleri vardır. Eşimden ayrıldım, 2,5 yaşında oğlum var. Eğer af gelmezse tayin istemek zorunda kalacağım. Nelerle karşılaşacağımı bilemiyorum. Çocuğum babasını da görmek zorunda. Bu yüzden zorunlu hizmet affının gelmesini istiyorum.

-Ben okula atandığımda 4 sene olan zorunlu çalışma süresi daha sonra 5 seneye çıkarıldı. Affedilmeyi bekliyoruz.

Kamupersoneli.net Notu: MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza AYDOĞDU, atama bekleyen öğretmenlere artık tüm şehirlere sözleşmeli öğretmen atanacağını ifade etmişti. Eğer bu şekilde bir uygulama olursa Batı illerindeki okullara da çakılı sözleşmeli öğretmenler atanmış olacaktır. Zaten özür grubu ve il dışı tayinlerle kadrolu öğretmenler yer değiştirmektedir, zorunlu hizmet affıyla özrü olmayan öğretmenlere de tayin hakkı fırsatı verilmiş olacaktır. Temenni ediyoruz ki tüm öğretmenlerimizin MEBBİS’inde “zorunlu çalışma yükümlüsü değil” şeklinde yazsın.

Kamupersoneli.net | ÖZEL İÇERİK

Exit mobile version