Taşeron İşçilerin Yaşadığı Mağduriyetler Giderilecek Mi?

CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na Taşeron işçilerin sözleşmelerinde taahhüt edilen ücret ve sosyal haklarını almakta yaşadıkları sorunlarla ilgili Bakanlığa başvuru yapılıp yapılmadığına ve bu tür mağduriyetlerle ilgili denetleme ve yaptırım mekanizmasına ilişkin bir soru önergesi verildi. Verilen soru önergesi Bakan Müezzinoğlu tarafından yanıtlandı. İşte detaylar;

Soru Önergesinin Detayları 

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96.maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

Taşeron işçilik; kamu kurum ve kuruluşları bünyesi dahil tüm sektörlerde gün geçtikçe artarak kullanılan bir sisteme dönüşmüştür. Üniversitelerde ve araştırma hastanelerinde özel sektör işletmesinin emrine verilen, kendi alanlarının dışında çalıştırılan, aynı işi yapmalarına rağmen çok daha düşük ücret alan taşeron işçilerinin sorunları her geçen gün artarak çoğalmaktadır. Aynı işi yapan işçilerin kadrolu, sözleşmeli, taşeron sıfatları ile birbirlerinden ayrılmaları kabul edilemez.
Ülkemizin her köşesinde çalışan taşeron işçilerden; “maaşlarını gününde alamadıkları, ek olarak ödenen yol paralarının kesildiği ve maaşlarından bilgileri dahilinde olmayan kesintiler yapıldığı” gibi şikayetler yazılı ve görsel basında sıkça yer almaktadır.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Bakanlığınıza; taşeron işçilerin sosyal hakları, ücret ödemeleri ve yaşadıkları diğer mağduriyetler ile ilgili başvurular yapılmakta mıdır ?

2- Bu tür başvurular yapılmakta ise; Bakanlığınız konu ile ilgili nasıl bir politika izlemektedir?

3- Taşeron işçilerin sözleşmelerinde taahhüt edilen ücret ve diğer sosyal haklarını alamıyor olmalarının nedeni, genelde yüklenici firmadan mı yoksa bağlı olarak çalıştıkları kurumların ödemelerini geciktirmelerinden mi kaynaklanmaktadır?

4- Yüklenici firmadan kaynaklanıyor ise; Bakanlığınızın bu firmalar üzerindeki denetleme ve yaptırım mekanizması nasıl işlemektedir?

5- Benzer şekilde bağlı bulundukları kurumdan kaynaklanıyor ise; Bakanlığınızın bu kurumlar üzerindeki denetleme ve yaptırım mekanizması nasıl işlemektedir?

Soru Önergesinin Cevabı 

4857 sayılı Kanunun 36. maddesinin beşinci fıkrası “İşverenler, alt işverene iş vermeleri hâlinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödemeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlüdür.” hükmünü içermektedir.
İşçiler ücret ödemeleri, sosyal haklar ve diğer konularla ilgili Bakanlığımıza başvuruda bulunmaktadırlar. Söz konusu başvurular teftiş programına alınarak incelenmektedir. Yapılan denetimlerde işçilere ücret ve diğer sosyal haklarının ödenmemesinin tespit edilmesi halinde, öncelikle işçilere ödenmeyen ücret ve diğer sosyal hakların Ödenmesi sağlanmakta, söz konusu hakların ödenmemesi halinde 4857 sayılı Kanunun ilgili hükmü gereği idari para cezası uygulanması istenilmektedir.

Kamupersoneli.net- ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları Kamupersoneli.Net’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kamupersoneli.Net tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Exit mobile version