Öğretmen İhtiyacı Kadrolu Olarak Karşılanmalıdır, Sözleşmeli Alımlardan Vazgeçilmelidir

2016 – 2017 eğitim öğretim yılının birinci dönemi 20 Ocak 2017 (Yarın) sona eriyor. FETÖ’den dolayı bir çok kurumda personel ihraçları ve çeşitli olumsuzluklar yaşanmıştır.

Yaşanan bu durumlar eğitim ve öğretimi doğrudan etkilemiştir. Masum ve hainlerin ayrıştırılması noktasında illere göre farklılıkların olması art niyetlilere kapı aralamış, hainlerin gizlenmesine, masumların ise itibarsızlaştırılmasına zemin hazırlamıştır. 

Eğitim-Bir-Sen’in aktardıklarına göre öğretmen açığı erkek kamu görevlilerine dayatılan darbe ürünü kılık ve kıyafet yönetmeliği ek ders esaslarındaki eşitsizlikler ders ücretlerindeki adaletsizlikler, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik, performans, rotasyon, müfredat, alan değişikliği, kariyer basamakları gibi birçok sorunun çözüme kavuşturulması bekleniyor.

Eğitim Gündeminde Normal Hale Dönülmelidir

Eğitim gündeminin normal hale dönebilmesi için herkesin üzerine düşen görevi eksiksiz bir şekilde yapması gerekmektedir. Kamu personel sisteminden ekonomik sisteme bütün alanlardan tasfiye edilmesine yönelik faaliyetler, demokratik işleyişin, hukuk düzeninin ve insan haklarına dayanan toplumsal hayatın korunması amacıyla hukuk kurallarına bağlılık ve adaletin tesis edilmesi ekseninde hassasiyetle ve hızla yürütülmelidir.

Öğretmen İhtiyacı Kadrolu Olarak Karşılanmalıdır Sözleşmeli Alımlardan Vazgeçilmelidir

Eğitim-Bir-Sen’in aktardıklarına göre son yıllarda derslik yapımında büyük bir artış yaşanmış ve çok sayıda öğretmen ataması yapılmıştır. Ancak halen 100 bine yakın öğretmen açığı bulunmaktadır. Eğitime ilişkin reformların kalıcı hale gelmesi kadrolu öğretmenlerin bulunmasından geçmektedir. Bu nedenle, hem yeni öğretmen kadroları ihdas edecek hem de sözleşmeli öğretmen alımındaki hatayı telafi ederek sözleşmeli öğretmenleri kadroya geçirecek yasal bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Kadrolu istihdam konusunda gereken adım atılmalı; öğretmen ihtiyacı tamamen karşılanmalı ve alımlar kadrolu olarak yapılmalıdır.

Ek Ders Ücretindeki Çarpıklıklar Giderilmelidir

Bilindiği gibi ek ders esasları 11 yıldır uygulanmaktadır. Ancak ek ders esaslarında çeşitli adaletsizlikler meydana gelmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı, sendikalardan da görüş alarak ek ders esaslarında yapmayı planladığı değişikliği aradan üç yıl geçmesine rağmen bir türlü hayata geçirememiştir. Öğretmenlerin branşlarına göre ek ders ücretlerindeki adaletsizliğe son verilmelidir. 
Öğretmenlere Alan Değişikliği Hakkı Tanınmalıdır

Alan değişiklik konularıyla alakalı olan verilen sözlerin tutulmaması, alan değişikliği talebinde bulunan ve alan değişikliği yapamadığı için mağdur bırakılan birçok çok öğretmenin kariyer planlaması ayarlamasına engel olmuştur. Millî Eğitim Bakanlığı bu konuda ciddi anlamda kritik adımlar atmalı ve  alan değişikliği hakkı öğretmenlere tanınmalıdır.

Karma eğitim dayatmasından vazgeçilmeli, öğrencilere seçme hakkı verilmelidir

Öğrencilere ve velilere seçme hakkı tanımayan karma eğitim uygulamasından vazgeçilmelidir. 1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu’nda yer alan metne göre; “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır’ ibaresi değiştirilmeli ayrıca demokratik, veliye ve öğrenciye seçme hakkı tanıyan bir düzenleme yapılmasına karar verilmelidir.

Kamupersoneli.net | ANKARA

Exit mobile version