Soru Önergeleri

PDR Atamaları ve Atamalardaki Mülakat Uygulamasına İlişkin Soru Önergesi Verildi

Milliyetçi Harekert Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu tarafından psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmeni atamaları hakkında Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a bir soru önergesi verildi. Verilen soru önergesinde ne zaman ve kaç atamanın yapıldığı bundan sonra atamanın yapılıp yapılmayacağı soruldu. 

Soru Önergesinin Detayları

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygıyla talep ederim.

Son yıllarda tüm öğretmen branşlarında olduğu gibi, psikolojik danışmanlık ve rehberlik branşında da yıllardır çözümlenmeyen sorunlar PDR öğretmen adaylarını ve ailelerini mağdur etmektedir.

Bugün PDR öğretmen adaylarının çözüm bekleyen sorunlarına bakıldığında; atamalarda getirilen mülakat sisteminin yarattığı haksızlıklar ve kayırmalar ücretli öğretmenlik sisteminin getirmiş olduğu sorunlar, atamalarda adil olmayan branş dağılımı, rehberlik kurslarının yarattığı sakıncalar, alan dışı atama ve kurumlar arası geçişin yarattığı mağduriyetlerin devam ettiği görülmektedir.

Bu kapsamda;

1- Üniversitelerin PDR bölümlerinden mezun oalrak atama bekleyen rehber öğretmen adayı sayısı kaçtır? 2016 yılında kaç PDR rehberlik branşı ataması yapılmıştır?

2- Bakanlığınızın tespit ettiği Türk eğitim sisteminin ihtiyacı olan PDR öğretmenliği sayısı kaçtır?

3- Halen Bakanlığınızda kaç PDR öğretmen kadrosu boştur?

4- Boş kadrolara neden atama yapılmamaktadır? Bu kadrolar hangi tarihteki atamalarla doldurulacaktır?

5- Bugüne kadar ataması yapılan rehber öğretmenlerin kaçı üniversitelerin PDR bölümü mezunu, kaçı farklı bölüm mezunlarından oluşmaktadır?

6- Halen atamalarda devam etmekte olan mülakat uygulaması kaldırılacak mıdır?

7- Bu uygulama devam edecekse; öğretmen adaylarının eğitim sürelerinde girdikleri 3 ana sınav (genel kültür-genel yetenek, eğitim bilimleri, öğretmenlik alan bilgisi) sonucu atamalarda kriter olarak değerlendirilecek midir?

8- Öğretmen atamalarında arz ve talep dengesi gözetilerek branşlar arasında ne zaman hakkaniyet gözetilecektir?

9- 2016 yılında branşlar itibariyle Bakanlığınızın öğretmen ihtiyacı ve gerçekleştirilen atamalar sonucu nedir?

10- 2017 yılında branşlar itibariyle Bakanlığınızın öğretmen ihtiyacı ve gerçekleştirilecek atamaların sayısı kaçtır?

11- 2016 yılı alan dışı atama sonuçları branşlarına göre nedir?

12- PDR öğretmen adaylarının üniversitelerde 4 yılda aldığı eğitim Bakanlığınızın açtığı 30 günlük rehberlik kurslarında ne şekilde verilmektedir? Bu kurslar yerine ihtiyaç olan PDR öğretmenlerini atama yoluyla alınması neden tercih edilmektedir?

13- Anaokullarında daha önce kaldırdığınız rehberlik öğretmenliğini tekrar uygulamaya koyacak mısınız?