Öğretmen

Öğretmen Atamaları Sayısal Olarak Nasıl Artar?

2016 yılı geride kaldı. 2017 yılında kamuya toplamda 60 bin personel ataması öngörülmektedir. Bunun büyük çoğunluğu öğretmen denilmektedir. En az 30 bini öğretmen olacaktır, belki de 35 bini öğretmen olacaktır.

2017 yılı Şubat ve Eylül dönemi atamalarına göre düşündüğümüzde verilen sayıların yeterli olmayacağı gözükmektedir. Öğretmen atamalarını sayısal olarak arttırmanın yolları nelerdir sorusunun cevabını bu haberimizde bulmaya çalışacağız.

Sözleşmeli öğretmen alımlarına geçildiği için öğretmen atamaları 2017 bütçesinde yer almamaktadır. Bütçede 5 bin serbest memur atama izni ve 4 bin öğretim elemanı kadrolarına atama yer almaktadır. Dolayısıyla 2017 yılı için MEB’e verilecek öğretmen atama izni arttırılabilir. İlave sözleşmeli öğretmen atama izinleri kanuna ve meclise gerek kalmadan verilebilir.

Öğretim elemanları kadrolarına emeklilik, ölüm, istifa, nakil gibi sebeplerden boşalan kadrolara atama yapmak serbesttir. Aynı yöntem öğretmen atamalarında da benimsenebilirdi ancak bütçe kanununda yer almadı. Bu şekilde bir değişiklik için yasada değişiklik yapılırsa öğretmen alımları da artmış olacaktır.

Öğretmen alımlarında bütçe sınırlaması kaldırılabilir. Yani öğretmen alımları da bütçeye tabii olmayabilir. Şu an sözleşmeli alımlara geçildiği için bütçeye bağlı bir durum söz konusu değildir.

***Bugüne kadar 2. ve 3. yöntem benimsenmedi, sözleşmeli alımlar olduğu için 1.yöntemle öğretmen atama sayısı artabilir. Yani istendiği takdirde 2017 yılı öğretmen atamaları daha fazla yapılabilir. Öğretmen adayları, merak ve kaygıyla öğretmen atama sayısını beklemektedir. Şubat öğretmen atama kontenjanlarının yanı sıra mülakat konusunda da değişiklikler olacağı tahmin ediliyor. 2017 Eylül döneminde de müfredat değişikliğine bağlı olarak bazı branşlara daha fazla kontenjan verilmesi bekleniyor. Alan değişikliği, dershane öğretmenlerinin atanmaları, zorunlu hizmet affı, rotasyon gibi konular MEB’in masasında yer almaktadır.

Zeki KARA / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER 

Bir Yorum

  1. Okulöncesi zorunlu olurmu acaba olursa ne kadar alım olur tahmini. Acil cevap lütfenn. Admin lütfen cevap verin. Umutlarım tükenme noktasinda:((

  2. Referandum yakin. 50 bin ogretmen alimi sart. Ayrica kac bin alim olursa olsun edebiyata iki bin şart.

  3. Değerli meslektaşlarım, ülkemizin içinde bulunduğu konjüktör nedeniyle 30 bin kadro rasyonel olup, Eylül atamalarında yüksek kadro bekliyoruz,

  4. Fenbilgisi şart cocuklarımızın gelecegi için orta okulda çocuklar fizik kimya biyoloji orta okuldan alıyo 5 bin şart gelecegimizin fencileri için

  5. Bircok bransin mulakat puani 60 lara duserken edebiyat 83 te kaldi. O yuzden alim cok yapilmali. İki bin beklentimiz var