Akademik Personel

YÖK Üniversitelere Kadın Dekan ve Rektör Yardımcısı Atanmasını İstedi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerde açık olan dekan ve rektör yardımcısı kadrolarına en az 1’er kadın dekan ve rektör yardımcısı ataması yapılmasını istedi. Şu an itibariyle 174 üniversitede toplam 9 kadın rektör bulunuyor.

Üniversitelerde bulunan akademik personel kadrolarında kadınların sayısının az olması nedeniyle YÖK, kadınlara pozitif ayrımcılık hakkı tanıdı. Hal böyle olunca YÖK, boş olan kadrolara kadın akademisyenlerin atanmasını ve mevcut kadrolarda da buna göre düzenleme yapılmasını istedi.

Türkiye’de buluna tüm üniversitelerin 1.604 dekanının sadece 232’si kadın. Konuyla ilgili açıklama yapan YÖK Başkanı Yekta Saraç, kız öğrenciler için tutum belgesi yayınladıklarını, üniversitelerdeki kadın olgusuna farkındalığın oluşması için çeşitli çalışmalar başlatıldığını açıkladı.

Başkan Saraç açıklamalarında: “Özelikle örgün eğitimde öğrenci sayımızın yarısına yakını kız öğrencilerden oluşuyor. Yükseköğretim sistemindeki kadın öğretim üyesi sayısı bakımından pek çok AB ülkesinin ilerisindeyiz. Sadece üst yönetici açısından bazı ülkelerin gerisindeyiz. Fakat o hususta da makas çok açık değil. Bu konuda önümüzdeki bir-iki yıl içinde olumlu gelişmeler katetmeyi planlıyoruz. Geçen hafta içinde gerçekleştirilen Üniversitelerarası Kurul’da (ÜAK) bu sorunun çözümüne dair YÖK başkanı olarak bir teklif dile getirdim.

Üniversitelerimizde en az bir rektör yardımcısının ve en az bir dekanın kadın öğretim üyelerinden seçilmesini istedik. Bütün ÜAK üyeleri istisnasız bu teklifimizi kabul etti. Artık rektörlerimiz bu mutabakatın gereğini yerine getirecekler ve bizler de bundan sonra üniversitelerden gelen teklifleri değerlendirirken buna dikkat edeceğiz. Yeni YÖK olarak bu konuda pozitif ayırımcılık yapmaya kararlıyız. Tecrübelerimizden hareket ederek bunun yükseköğretim sisteminin ve üniversitelerimizin yararına olacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kamupersoneli.net|ANKARA