Gündem

Düşük emekli maaşı kaygısı, harekete geçirdi! Dilekçesini alan SGK’ya koştu

Son günlerin en tartışmalı konu başlıklarından olan emeklilik tarihi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) yoğunluğun artmasına yol açtı. Bu sene ile gelecek sene arasında maaş bağlama oranı bakımından ciddi farkların oluşacağı konuşulurken emeklilik başvurularında rekor seviyelere ulaşıldı. İşte yaşanan son gelişmelere dair ayrıntılar…

Milyonları etkileyen ancak emeklileri adeta en dibe sürükleyen ağır ekonomik şartlar, son dönemlerin en çok konuşulan konu başlıkları arasında yer aldı. Emeklilerin geçim dertlerine yönelik ne gibi uygulamaların geliştirileceği, yeni dönemde maaş zamlarının hangi oranda olacağı birçok kişi tarafından merak edilirken sosyal güvenlik uzmanları tarafından yapılan ‘düşük maaş’ uyarısı, emekli adaylarını harekete geçirdi.

Yaklaşık olarak son 1 aydır gündemden düşmeyen ‘düşük maaş’ uyarıları, emekli adayları tarafından yakın takip altına alındı. Birçok sosyal güvenlik uzmanı 2024 yılında emekli olan ile 2025 yılında emekli olan arasında maaş bakımından yüzde 35’i bulan bir farkın söz konusu olacağını ileri sürerken Sosyal Güvenlik Kurumu’nda bu sebepten ciddi bir yoğunluk oluşmaya başladı. İşte son gelişmelere dair merak edilenler…

UZMANLAR UYARMIŞLARDI

Sosyal güvenlik uzmanları son dönemlerde yaptıkları açıklamaların nerede ise tamamında emekli adaylarını düşük maaş riskine karşı uyardı.

Uzmanların söylediklerine göre 2024 yılı içerisinde emekli olan, 2025 yılında emekli olana göre yüzde 35 civarında daha yüksek maaş alacak. Bu fark, maaş bağlama oranından kaynaklanacak. Bu neden ile hali hazırda SGK’nın belirlemiş olduğu emeklilik şartlarını bu yıl sağlayanların, hiç vakit kaybetmeden kuruma başvuruda bulunmaları tavsiye ediliyor.

SON VERİLER PAYLAŞILDI

Uzmanların ‘düşük maaş’ uyarılarının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’nda yoğunluğun artmış olduğu öğrenildi. Açıklanan veriler de yoğunluğu matematiksel olarak gözler önüne serdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilerine göre emekli maaşı alanların sayısı 2024 yılının ilk yarısında 11.7 milyonu aştı. Senenin ilk yarısında 253 bin 844 SSK’lı, 21 bin 474 Bağ- KUR’lu ve 6 bin 848 4C’li (Emekli Sandığı) emekli olmaya hak kazandı.

2023 yılının temmuz ayında 10 milyon 731 binin üzerinde kaydedilen emekli aylığı bağlanan kişi sayısı, 2024 yılının aynı döneminde 11.7 milyon olarak kayda geçti. SGK, son 1 yıl içerisinde 1 milyonun üzerinde kişiye emekli maaşı bağlandığını bildirdi.