Gündem

MEB yüzde 300’lük kitap zammına müdahale etti: 400 okula ceza kesildi

Artan maliyetler eğitim sektörünü de doğrudan etkilerken özel okullar tarafından verilen yüksek oranlı kitap zammı kararı Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) radarına takıldı. Bakan Yusuf Tekin, fahiş kitap fiyatlarına karşı harekete geçilmiş olduğunu bildirdi. İşte ayrıntılar…

Yüksek enflasyon sorununa karşı çeşitli uygulamalar hayata geçirilmeye devam edilirken bu süreç her sektörde fiyatların artmasına neden oldu. Enflasyonun yanı sıra kur farkı, akaryakıt zamları gibi pek çok faktörden etkilenerek artan maliyetler, yeni dönemde eğitim sektöründe de büyük oranda hissedilmeye başlandı.

Okulların açılması ile birlikte devlet okullarında ‘bağış’ adı altında toplanmak istenen yüksek tutarlar ile özel okulların fahiş kayıt ücretleri, velilerin tepkilerine neden oldu. Kayıt ücretlerinin yanı sıra kitap ücretlerinde de ciddi bir değişikliğe giden özel okul yönetimleri son günlerde gündemden düşmezlerken beklenen müdahale Milli Eğitim Bakanlığı’ndan geldi. Bakan Yusuf Tekin, konu ile ilgili olarak önlemlerin alındığını belirterek ayrıntıları paylaştı.

400 OKULA CEZA KESİLDİ

Erzurum’da öğretmenler ile buluşarak tarihi mekanları gezen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Son günlerin en tartışmalı konularından olan özel okul fiyat politikaları ile ilgili konuşan Bakan Tekin, yüzde 300’ün üzerinde zamlanan özel okul kitap ücretlerine karşı harekete geçildiğini ve neticede de şu ana kadar 400 okula gerekli cezaların kesilmiş olduğunu bildirdi.

SİSTEM İLE İLGİLİ KONUŞTU

Özel okulların işleyişleri ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Bakan Tekin, okulların kendi kitaplarını öğrencilerine verebileceklerini ancak bu kitapların sisteme girilmesi gerektiğini ifade etti. Durumu bir örnek üzerinden açıklayan Bakan Tekin, şu ifadeleri kullandı: “Okul bu sene 20 bin TL’ye kitap sattıysa onu sisteme girecek ki biz seneye yapacağı fiyat artışını takip edebilelim. Ancak bazı okullar, havale, EFT ya da benzeri yollar ile ücret alıyor. Bunlar suçtur.”

“Gelecek sene enflasyon artı yüzde 5, bu fiyatın üzerine çıkamazsın” diyen Bakan Tekin, belirlenen oranın üzerine çıkılması halinde durumun fahiş fiyat olarak değerlendirildiğini vurguladı. Bakan Tekin, konu ile ilgili olarak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Şu an yaklaşık 400 civarında okul, yüzde 300’ün üzerinde zam yapmış. Onlara gerekli cezaları hemen verdik.”