Ekonomi

Merkez Bankası faizleri indirirse dolar ve altın ne olur? Uzman isim tek tek anlattı

Piyasaların heyecan ile bekledikleri FED faiz kararı, dün akşam açıklandı. Şu an için gözler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na çevrilmişken uzman isimden önemli açıklamalar geldi. Ünlü ekonomist, Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi halinde dolar ve altında ne gibi gelişmeler yaşanabileceğini anlattı. İşte ayrıntılar…

Yüksek enflasyona karşı alınan önlemlerin başında faiz artışları gelmişti. Amerika Merkez Bankası’nın aldığı faiz artırımı kararları küresel çapta etkili olurken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararları da ülke içinde hareketliliğin yaşanmasına aracılık etmişti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası son 5 aydır faizleri sabit tutarken Amerika Merkez Bankası’nın bu ay indirime gitmesi bekleniyordu. Sonunda beklenen oldu ve FED, dün akşam aylar sonra 50 baz puanlık indirim kararını açıkladı. Bu kararın küresel çapta ne gibi değişikliklere yol açacağı merak edilirken gözler ülkemiz Merkez Bankası’na çevrildi. TCMB’nin bu ay faizleri indirip indirmeyeceği merak edilirken olası bir indirim kararının dolar ve altında yön değişikliğine sebep olup olmayacağını uzman isim anlattı. İşte ayrıntılar…

MERKEZ BANKASI FAİZLERİ DÜŞÜRECEK Mİ?

Ekonomist Hikmet Baydar, Merkez Bankası’nın eylül ayı faiz kararına yönelik tahminlerini paylaştı. Milliyet’in haberine göre Baydar, konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası’nın bu toplantıda faiz indirimi yapmama ihtimali yüksek. Gelecek ay faiz indirimi yapar diye bekliyoruz. Ancak faiz indirimi yaparsa burada 100- 150 baz puan civarında bir indirim olabilir.”

İNDİRİM KARARI DOLAR VE ALTINI NASIL ETKİLER?

Olası bir faiz indirimi kararının dolar ve altında düşüşe sebep olup olmayacağı merak edilirken Ekonomist Baydar bu konu ile ilgili de birtakım değerlendirmelerde bulundu. Dolar tarafında şu an için bir sıkışma olduğuna dikkat çeken Baydar, 34,13 TL seviyesinin önemli bir direnç seviyesi olduğunu vurguladı. Şu an için dolarda ani bir yükselişin beklenmediğini belirten Baydar, “Uygulanan sıkı para politikası önümüzdeki dönemde dövizin yukarı yönlü gitmesini engelleyici nitelikte olacaktır” ifadelerini kullandı.

Doların ardından altın ile ilgili de konuşan Baydar, ons altının yükselmesi halinde gram altın tarafında da okların yukarı yöne döneceğini belirtti. Gram altın için uzun vade tahminini 3 bin TL olarak paylaşan Baydar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Orta Doğu’da yeni sıcak gelişme olması durumunda, İsrail’in siber saldırılarının bölgede sıcak teması artırması riski olduğu için bu konuda bir olumsuz gelişme olursa 3 bin TL hedefi çok kısa bir sürede de gerçekleşebilir. Bu da piyasanın daha agresif olması anlamına gelebilir.”