Ekonomi

Yüzde 300’lük zamma Türk Telekom CEO’sundan savunma: Sudan ucuz

GSM operatörlerinin tarife değişikliklerinde yüzde 300’ü bulan zam uygulamaları vatandaşların tepkilerine yol açarken Türk Telekom’un CEO’sundan konuya dair önemli bir açıklama geldi. Yöneticinin ‘damacana’ kıyası, dikkat çekti. İşte ayrıntılar…

Yüksek enflasyon, rekor kur farkı, akaryakıt zamları ve daha pek çok faktör, birçok sektörden üst üste zam açıklamalarının gelmesine yol açtı. Eylül ayında da devam eden zam furyası sabit gelirli vatandaşları iyice köşeye sıkıştırırken son olarak GSM operatörlerinden gelen fahiş fiyat uygulamaları gündeme bomba gibi düştü.

Geçtiğimiz haftadan bu yana gündemden düşmeyen, sosyal medyada da en çok tartışılan konular arasında yer alan fatura zamları, tepkilere sebep oldu. GSM operatörlerinin yeni paket kullanımlarına yüzde 200 ila 300 aralığında zam yansıtmaya başlamış olmaları tüketicileri zor duruma düşürürken Türk Telekom’un yöneticisinden konu ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi. CEO Ümit Önal’ın fatura zamları ile su zamlarını kıyasladığı açıklaması gündeme bomba gibi düştü. İşte ayrıntılar…

235 TL’DEN 814 TL’YE YÜKSELDİ

İnternet ve mobil faturalarda gözlenen yüksek oranlı artışlar, sosyal medyanın gündemine oturdu. Günümüzde temel ihtiyaç hizmetleri arasında değerlendirilen telekomünikasyon hizmetlerine yüksek oranlarda zamların yapılması, tüketicilerin tepkilerine yol açtı.

Sosyal medyada ‘OperatörSoygunu etiketi ile binlerce mesaj paylaşılırken kullanıcıların fahiş fiyat artışlarına gösterdikleri örnekler dikkat çekti. Bir kullanıcı 2 ay öncesine kadar 162,7 TL olan faturasının eylül ayında 640,5 TL’ye, bir başka kullanıcı ise 235 TL olan faturasının 814,9 TL’ye yükselmiş olduğunu belirtti. Yüzde 300’e yaklaşan bu artış oranları, şaşkınlık yarattı.

CEO’NUN AÇIKLAMASI OLAY YARATTI

Gelen zamlar kullanıcılar tarafından ağır eleştirilirken Türk Telekom’un CEO’su Ümit Önal konuya ilişkin dikkat çeken bir açıklamada bulundu. 4 kişilik bir aile üzerinden birtakım hesaplamalarda bulunan Önal, şu ifadeleri kullandı: “Bu ailede de kullanma suyu değil de diğer su tüketimlerini düşünelim. Herhalde ortalama 5 ila 8 damacana su tükettiğimizi düşünelim. Bu rakamın 600- 800 TL’lik bir rakama karşılık geldiğini söylersek yanlış olmaz. Buradan bir alegori yapalım, operatör tarifeleri ya da müşteri fiyatları sudan ucuz dersek, yanlış olmaz.”