Ekonomi

Bakan Bayraktar’dan ABD’de önemli açıklama: Avrupa için önemli bir konumdayız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Amerika’da düzenlenen bir foruma katıldı. Bakanlar Paneli’nde konuşma yapan Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji sektöründeki gelişimine dair bilgilendirmelerde bulundu. İşte ayrıntılar…

Enerji fiyatlarının hem ülkemizde hem de birçok dünya ülkesinde rekor seviyelere dayanmış olduğu şu günlerde Türkiye’de yaşanan gelişmeler yakın takip altına alındı. Ülkemizde enerji alanında önemli gelişimler kaydedilirken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan da konuya yönelik açıklamalar geldi.

Amerika’nın Teksas eyaletinin Houston kentinde düzenlenen ‘Gastech 2024’ başlıklı enerji forumu kapsamında gerçekleştirilen Bakanlar Paneli’ne konuk olan Bakan Bayraktar, ülkemizin bu alanda karşılaştığı 3 zorluğa dikkat çekti. İşte Bakan Bayraktar’ın açıklamasına dair ayrıntılar…

ZORLUKLARDAN BAHSETTİ

Bakanlar Paneli’nde konuşan Bakan Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji alanında karşı karşıya kaldığı 3 zorluğa dikkat çekti. Ülkede evlerden sanayiye enerji talebinin artmış olduğunu ve bunun da birinci zorluk olarak değerlendirildiğini belirten Bakan Bayraktar, birincil enerjinin 3’te 2’lik kısmının ithalat kaynaklı olduğunu vurguladı. Bakan Bayraktar bu sebep ile ülkemizin enerji alanında ithalata bağımlı olduğunu ifade etti.

Konuşmasında karbon nötr hedefine de dikkat çeken Bakan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı: “Küresel talebi karşılamak, bağımlılığı azaltmak ve enerji dönüşüm yolculuğunu ele almak için politikalar geliştiriyoruz. Dolayısı ile de herhangi bir yönden gelen alternatif enerji çözümüne ya da kaynağına ‘hayır’ diyemeyeceğimiz bir konumdayız.”

TÜRKİYE’NİN ‘ARZ GÜVENLİĞİNDEKİ’ ROLÜNE DİKKAT ÇEKTİ

Orta Doğu’dan Avrupa’ya çok çeşitli iş birliklerinin söz konusu olduğunu belirten Bakan Bayraktar, bu sebep ile Türkiye’nin Avrupa’nın arz güvenliğinde önemli bir göreve sahip olduğunu vurguladı.

Doğal gazın yalnızca ülkemizi için değil genel olarak bölge için önemli bir yere sahip olduğunu belirten Bakan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı: “Kendi gazımızı üretmeye başladık ancak aynı zamanda boru hatları ile uluslararası projelere ve yeniden gazlaştırma kapasitesini artırmak için büyük yatırımlar yaptık. Şimdi ise ihtiyacımızdan fazlasını getirebiliyoruz.”

Türkiye’nin 50 milyar metreküp ile Avrupa’nın 4’üncü büyük gaz pazarı olduğunu belirten Bakan Bayraktar, farklı bölgelerden güvenilir tedarikçiler ile yaklaşık 75 milyar metreküplük gazın da ülkemiz pazarına dahil edilebileceğini ifade etti.